Početna - IZDVOJENO - Danas započinje nova “Škola za razvedene roditelje”
korzo
foto:Freepix

Danas započinje nova “Škola za razvedene roditelje”

Novi ciklus “Škole za razvedene roditelje”, psihološke podrške namijenjen svim razvedenim roditeljima ili onima kod kojih je proces razvoda braka u tijeku, započinje 21. veljače. Ovaj program Dječjeg doma “Tić” Rijeka kontinuirano se provodi već 10 godina i to dva puta godišnje, a cilj programa je olakšati suočavanje i prilagodbu djece i roditelja na razvod i nove životne okolnosti, pomoći u smanjivanju opterećenja uvjetovanih tom situacijom te jačati roditeljsku kompetenciju u odgoju.

 Dječji dom „Tić“ Rijeka ustanova je socijalne skrbi u kojoj multidisciplinarni tim stručnjaka pruža stručnu pomoć i podršku djeci s iskustvom zlostavljanja i/ili zanemarivanja, odnosno djeci i roditeljima koji se nalaze u izazovnim životnim situacijama, kroz program poludnevnog boravka, savjetodavni rad te preventivnu djelatnost.Polazeći od ideje da većini roditelja u razdobljima kriza nedostaju znanje i vještine za postizanje “dobrog roditeljstva”, Dječji dom “Tić” organizira različite oblike potpore roditeljima čime se nastoji osnažiti roditelje u njihovoj roditeljskoj ulozi. Također, na se taj način doprinosi preveniranju nasilja, ali i drugih nepoželjnih oblika ponašanja i roditelja i djece.

“Škola za razvedene roditelje” jedan je od takvih programa psihološke podrške koji je namijenjen svim razvedenim roditeljima ili onima kod kojih je proces razvoda braka u tijeku. Kontinuirano se provodi već 10 godina i to dva puta godišnje, a 21. veljače započinje novi, 21. ciklus. Cilj programa je olakšati suočavanje i prilagodbu djece i roditelja na razvod i nove životne okolnosti te pomoći u smanjivanju opterećenja uvjetovanih razdvajanjem roditelja uz jačanje roditeljske kompetencije u odgoju, a time i osjećaja zadovoljstva roditeljskom ulogom.

Rad se odvija u malim zatvorenim grupama koje se susreću tijekom pet radonica, a program uključuje razmjenu iskustava u grupi, teorijsku osnovu o utjecaju razvoda na razvoj djece, kako roditelj može pomoći djetetu da se prilagodi na nove životne okolnosti te kako se suočavati sa stresom i komunicirati s bivšim partnerom. Svi će polaznici po završetku dobiti i pisane materijale koji objedinjuju teorijska znanja dobivena tijekom trajanja programa.

Također, tijekom trajanja “Škole” za djecu sudionika paralelno se odvijaju kreativne radionice kako bi se roditeljima olakšalo sudjelovanje i praćenje programa.

Svi se roditelji po potrebi mogu uključiti u individualno savjetovanje, što većina korisnika i čini po završetku škole.

Radionice su besplatne kao i svi programi koje „Tić“ provodi. K tome, svi su programi dostupni svima, bez obzira na prebivalište.

Program “Škole za razvedene roditelje” evaluiran je od strane sudionika, a provedena evaluacija pokazuje visoko zadovoljstvo sudionika sadržajem, oblikom i izvedbom radionica te korisnošću dobivenih informacija, poručuju iz “Tića”.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...