Početna - IZDVOJENO - Delicijama od smokava i lignji nastavljaju se Ri gastro dani
ri gastro
foto: Grad Rijeka

Delicijama od smokava i lignji nastavljaju se Ri gastro dani

Smokva i lignja dvije su nove zvijezde namirnice koje će se naći na menijima riječkih ugostitelja u nastavku Ri gastro dana. Tjedan smokava počinje 30. kolovoza i traje do 6. rujna, a odmah nakon toga slijedi i Tjedan liganja koji će na menijima ostati do 13. rujna.

Domaćin predstavljanja ovosezonskog Ri gastra bio je Bistro pizzeria „Maslina na zelenom trgu“ na čijoj su terasi Tjedan smokava i Tjedan liganja predstavili direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa, voditelj Bistro pizzerie „Maslina na Zelenom trgu“ Matija Benić uz glavnog kuhara Dušana Džimbega, direktorica restorana „La Rose“ Suzana Jovičić uz glavnog kuhara Emila Kovačića te koordinatorica projekta Ri gastro Tatjana Babić Tomić.

Nakon kraće ljetne pauze, Ri gastro se vraća s još jednom ukusnom pričom, ovoga puta posvećenoj smokvama. Ovo rajsko voće, latinskog naziva Ficus carica, spada u najstarije kultivirane voćke, a uz maslinu i vinovu lozu najzastupljenija je biljka na Mediteranu. Ona je potvrda ekološki zdravog okruženja, jer samo u takvome uspijeva. Otporna je na vremenske neprilike i odlikuje se prirodnim svojstvima za visoku i redovitu rodnost, pa je u narodu smatrana simbolom plodnosti i obilja. A obilje je ono što će nas u tih tjedan dana posvećenih smokvi čekati u ugostiteljskim objektima Rijeke i okolice, sve sa željom da se očuva tradicija prehrane naših starih i pokuša vratiti na jelovnike domaćinstava i restorana.

Sljedeća gastro-priča je ona o lignji… Domaće priobalno stanovništvo lignje lovi većinom u jesensko-zimskom razdoblju, iako ih je tada manje ali su neusporedivo veće i ukusnije od ljetnih. Uz to, svježa lignja vrlo je zdrava, obiluje visokokvalitetnim bjelančevinama i mastima te ostalim vrijednim mikronutrijentima. Lignja je nezaobilazan dio mediteranskog kulinarstva, s brojnim načinima pripreme, od sirove i na žaru do pirjane i pržene, a svojim oblikom pogodna je i za punjenje.

U sklopu Ri gastro dana na Korzu će se 30. kolovoza održati i humanitarni Cooking Show, a sav prihod namijenjen je korisnicima Socijalne samoposluge. Osim toga, građani se sljedećih dana mogu uključiti i u gastro radionice, a Ri gastro će, kao i uvijek do sada, zabaviti i educirati i najmlađe uz pomoć partnera Dječjeg odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka i Bistro slastičarne Cukerin.

U Ri gastro – Tjednu smokava / Tjednu liganja sudjeluju: Bistro A modo mio, Restoran Aerosteak, Bistro Conca d’Oro, Bistro La Rose, À la carte Restaurant Kamov, Konoba Blato, Konoba Feral, Konoba Nebuloza, Konoba Na kantunu, Restaurant Molo longo, Bistro pizzeria Maslina na zelenom trgu, Restoran hotela Continental, Bar Bar, Belgian Beer Café – Brasserie As, Restoran konoba Municipium, Restoran Botel Marina, Restoran Morčić, Konoba Tarsa, Bistro Placa 51, Bistro Mornar, Restoran Porto Grillo, Konoba Borik, Bistro slastičarna Cukerin, Ebba’s Cuisine, Gelateria Corso, Restoran Ronjgi, Bistro Kostrenka, Ristorante Spagho i Cacao Coffe & Sweets Bar.

7 namirnica – 7 dana – 7 Ri gastra ▪ Ri gastro dani u 2016. godini održavaju se u sedam termina i svaka od odabranih sezonskih namirnica zvijezda je u svojih tjedan dana – šparoge, srdele, trešnje, smokve, lignje, bakalar i čokolada. Ugostitelji grada Rijeke i okolice u tih će 7 prigoda u trajanju od 7 dana pokazati svu raskoš zadanih 7 namirnica, njihovu uporabnu vrijednost, maštovitost u pripremi, tradicionalne i posve nove recepte te cijelu paletu finih okusa koji potječu od samo jedne, male, ali beskonačno vrijedne sezonske namirnice.

Primarni cilj manifestacije Ri gastro bio je i ostao očuvanje tradicije prehrane naših starih i njeno vraćanje na jelovnike domaćinstava i restorana. Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice te Turističke zajednice Općine Viškovo.

Tko sve kuha i kakvi se programi spremaju u sklopu ova dva gastro tjedna može se naći na službenim stranicama Ri gastra.

PROGRAM:
30. kolovoza – Cooking show, Korzo, u 10 sati
1 kupon/zalogaj: 10,00 kn
Sav prihod namijenjen je korisnicima Socijalne samoposluge
2. rujna – 3,2,1, smokva – slatke i slane verzije smokve uz Doris Vlah, radionica, KuHarmonija, u 18.30 sati
Cijena: 260,00 kn
Prijave na broj 091 581 9589 ili na kuharmonija.com
5. rujna – Salate, glavna jela i deserti – prirodno i cjelovito, radionica, KuHarmonija, u 18.30 sati
Cijena: 260,00 kn
Prijave na broj 091 581 9589 ili na kuharmonija.com
9. rujna – Neka nova lignja – kreativne i ukusne ideje za pripremu lignje, radionica, KuHarmonija, u 18.30 sati
Cijena: 260,00 kn
Prijave na broj 091 581 9589 ili na kuharmonija.com
10. rujna – Priče s voćne farme, radionica za predškolce, Gradska knjižnica Rijeka – Dječji odjel Stribor, u 11 sati
Broj mjesta ograničen, prijave na 211 573 ili stribor@gkri.hr
10. rjna – Radionica izrade slastica za djecu, Bistro slastičarna Cukerin, u 18 sati
Cijena: 20,00 kn po djetetu
Broj mjesta ograničen, prijave na 051 444 950

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...