Početna - KULTURA - Doček Halubajskih zvončara u Kastvu

Doček Halubajskih zvončara u Kastvu

Već tradicionalno na svom pohodu na pusni pundejak Halubajski zvončari zaustavit će se u centru Kastva, gdje će ih kao i svake godine dočekati mnogobrojni Kastavci. Dođite 12.02.2018. u 13 sati na Trg Matka Laginje i dočekajte Halubajske zvončare predvođene mićim zvončarima.

Halubajski zvončari svake godine u doba maškara kreću na tradicionalni ophod svojim krajem. U tri dana ophoda, na pusnu nedjelju, ponedjeljak i sam pust, zvončari obiđu 56 sela i zaselaka halubajskog područja. Sva tri dana ophoda započinju u selu Marčelji u ranim jutarnjim satima te traju do večeri.

Zvončarska skupina obilazi po dvadesetak sela dnevno, zaustavljajući se u svakom, na okrijepi i druženju s domaćinima čime se pridonosi rastu osjećaja zajedništva i održavanja ove žive tradicije.

Halubajski zvončari uvršteni su 2009. godine na na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastva uvršten je na UNESCO-ovu listu uz pojašnjenje kako u vrijeme poklada, odnosno od Antonje, 17. siječnja pa do Pepelnice u Kastavštini 10-ak grupa muškaraca obilazi svoja i susjedna sela na višekilometarskim ophodima po tradicijskim putovima. Neki imaju maske, a neki različita oglavlja koja simboliziraju vegetaciju i plodnost.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Dan žena u Opatiji

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka Grad Opatija poziva sugrađanke na susret s gradonačelnikom Ivom Dujmićem i zamjenicima Verom Aničić ...