Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se…01.travnja
Foto: web

Dogodilo se…01.travnja

Danas je 91 dan u godini. Do kraja godine je još 274 dana.

1810. – ukida se tjednik “Il Regio Dalmata – Kraglski Dalmatin” – prve novine na hrvatskome jeziku.Odluku o pokretanju lista za Dalmaciju donio je sam car Napoleon i to pod prvotno određenim imenom Dalmata Veneto. Po vremenu izlaženja list je bio tjednik, čija je svaka stranica bila podijeljena na dva stupca. Na lijevoj je strani tiskan tekst na talijanskom jeziku, a na desnoj hrvatski tekst. Svaki broj imao je po osam stranica, a format je promijenio u dva navrata. Od prvog je broja izlazio subotom i tiskan je u tiskari Antona Luigia Battare u Zadru.
1939. – Španjolski građanski rat okončan pobjedom Francovih nacionalista. Uzrok rata nalazio se u društvenim i političkim previranjima koje su pogodile Španjolsku nakon proglašenja republike godine 1931. Tim previranjima je doprinos dala i velika ekonomska kriza, koja je dodatno radikalizirala velik dio španjolske radničke klase koji je prihvatio anarhizam i u manjoj mjeri komunizam.
1942. – Prvi oružani sukob ovdašnjih četnika i partizana, od kojih su većina bili dalmatinski. Hrvatske su partizane vodili Vicko Krstulović i Vice Buljan, (na pravoslavni Veliki četvrtak) u Marinkovcima, 10 km od Bosanskog Grahova prema Livnu.
1946. – Odigran prvi vječni derbi između Hajduka i Dinama. Od tada do danas odigrano je 180 derbija. Dinamo ima 72 pobjede, Hajduk 64, a 44 su susreta završila neodlučeno. Dinamo je postigao 244 pogodaka, a Hajduk 223.
1979. – Ruholah Homeini proglasio Iran Islamskom republikom.Njegova vlast obilježena je oštrim političkim sukobima sa Sjedinjenim Američkim Državama odnosno iračkim napadom na Iran. Preminuo je u Teheranu 3. lipnja 1989. godine i sahranjen je u mauzoleju na jugu grada.
2001. – Slobodan Milošević, bivši predsjednik SR Jugoslavije, predao se snagama specijalne policije, kako bi mu se sudilo za ratne zločine na prostorima bivše Jugoslavije. Odveden je u beogradski centralni zatvor.
2001. – U Nizozemskoj sklopljen prvi zakonski istospolni brak. Od tada do danas 11 od ukupno 206 država u svijetu je omogućilo istospolnim parovima sklapanje brakova.
2002. – Nizozemska postala prva zemlja na svijetu koja je legalizirala eutanaziju.
2007. – Hrvatska vaterpolska reprezentacija osvojila je zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu. Završnica se igrala protiv Mađarske i Hrvatska je slavila pobjedom 9:8. Izbornik HVR bio je Ratko Rudić
2009. Hrvatska i Albanija ulaze u NATO

Rođeni:
1815. – Otto von Bismarck, njemački držvanik i političar. Jedan od najvažnijih vođa u 19. stoljeću; kao kancelar pruskoga kraljevstva (1862. – 1890.) ujedinio je Njemačku serijom pobjedonosnih ratova poslije kojih postaje prvi kancelar (1871. – 1890.) njemačkoga carstva.
1824. – Josip Torbar, hrvatski znanstvenik. U tri navrata je bio izabran za zastupnika hrvatskog sabora (1861., 1865. i 1875.), u kojemu se kao rodoljub zalagao za cjelokupnost i samostalnost Hrvatske. Torbar je u svoje vrijeme bio među prvim i rijetkim popularizatorima prirodnih znanosti. Bavio se raznim disciplinama: biologijom, geologijom, meteorologijom i poviješću znanosti. Hrvatski sabor ga je 9. svibnja 1866. uvrstio među prvih 12 članova Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti JAZU.
1873. – Sergej Rahmanjinov, ruski skladatelj. Ubrajao se među najveće pijanističke virtuoze svojega doba. Njegova glazba je prožeta elegičkim akcentima koji katkad prelaze u izrazitu melankoliju. Najpoznatija su mu klavirska djela, oblikovana pod utjecajem Liszta i Chopina.
1917. – Stanko Banić, hrvatski katolički svećenik. Bio je jednostavan redovnik, skroman, čovjek finoće, takta i kulture, pristupačan svakome. Iznad svega rado je pomagao siromasima i ljudima s ruba. Bio je pun vjere u Boga i s tom vjerom unosio je oko sebe kršćanski optimizam. Rekli su za njega, da je bio najtočniji i najdarežljiviji svećenik u cijeloj zagrebačkoj nadbiskupiji. Posebno je poznat kao ispovijednik. Znao je ispovijedati satima. Puno je duhovno radio na sebi, provodeći život u dugim molitvama, adoraciji, svakodnevnoj pobožnosti Križnom putu i kontemplacijama.
1923. – Miljenko Grgić, hrvatski vinar. Njegovo vino Chardonnay iz 1973. pobijedilo je na natjecanju vina u Parizu 1976. Osvojio je prvo mjesto u konkurenciji bijelih vina. Prijateljevao je s Ronaldom Reaganom, koji je prvo bio guverner Kalifornije, a zatim predsjednik SAD-a. Grgićeva vina bila su vrlo cijenjena u Bijeloj kući. Reagan ih je nosio kao poklon stranim državnicima.
1953. – Barry Sonnenfeld, američki filmski producent i redatelj
1979. – Ivano Balić, hrvatski rukometaš. Godine 2010. je proglašen najboljim rukometašem svih vremena po izboru IHF-a. Proglašen je najboljim igračem svijeta 2003. i 2006. godine, najboljim hrvatskim športašem 2007., te najboljim rukometašem Hrvatske (2004., 2006., 2007. i 2008.) godine. Dvostruki je dobitnik Državne nagrade za šport “Franjo Bučar” 2004. godine, kao pojedinac i kao član hrvatske rukometne reprezentacije. 2008. na Olimpijskim igrama u Pekingu dobio je čast nositi zastavu Hrvatske. 2012. godine na Olimpijskim igrama u Londonu dobio je svoju metro-postaju, imao je čast da bude među 361 velikana olimpijskog športa.

Umrli:
304. – Marcelin, papa.  Prema knjizi „Liber Pontificalis”, papa Marcelin odbio je pokloniti se poganskim idolima, svjedočio je vjeru u Isusa Krista te je pogubljen zajedno sa suradnicima.
1952. – Ferenc Molnár, mađarski dramatičar i pisac. Kao romanopisac, zapamćen je po djelu Junaci Pavlove Ulice, koji govori o rivalstvu dvije skupine dječaka u  Budimpešti.To je jedan od najljepših dječjih romana o prijateljstvu, hrabrosti i životnoj okrutnosti.
1982. – Ivo Lendić, hrvatski emigrantski književnik. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata bio je dopisnikom Hrvatskog naroda iz Rima.
2002. – Veljko Atanacković, hrvatski pedagog. Radio je u društvenim i kulturnim organizacijama i dobio razna priznanja. Osnovao je Učeničku zadrugu u Sedmogodišnjoj školi u Dardi. Objavio je preko 20 stručnih i znanstvenih radova i svojim pedagoškim radom dao značajan doprinos stručnom uzdizanju prosvjetnih radnika.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...