Početna - IZDVOJENO - Dogodilo se….21. ožujka
Foto: web

Dogodilo se….21. ožujka

Danas je 80 dan godine. Do kraja ima još 285 dana.

Danas je međunarodni  dan Downovog sindroma.

1685. – Rođen je Johan Sebastijan Bah, njemački kompozitor, jedan od najznačajnijih stvaralaca u povijesti muzike. U svoje vrijeme više je bio cijenjen kao orguljaš nego kao skladatelj. Tek je Feliks Mendelson, izvođenjem Bahove “Pasije po Mateju”, otkrio njegov muzički genije, stvorio pravi Bahov renesans i od tada se javljaju mnogi Bahovi sljedbenici. Bahovo stvaralaštvo označava raskid sa srednjovijekovnim misticizmom, kao i vrhunac i završetak baroknog polifonog stila. Među djela J. S. Bacha spadaju: “Brandenburški koncerti”, “Varijacije Goldberg”, “Engleske suite”, “Francuske suite”, “Partite”, “Dobro ugođen glasovir”, “Misa u h-molu”, “Muka po Mateju”, “Glazbena žrtva”, “Umjetnost fuge”, Sonate i partite za violinu solo, za violončelo, više od 200 Kantata i isto toliko djela za orgulje.

1804. – Usvojen je Francuski građanski zakon, “Code civil des Franscais”, koji je tri godine kasnije promijenio naziv u “Code Napoleon”. Ovaj zakon preživio je sve promjene kroz koje je prošlo francusko društvo od Prvog carstva do Pete Republike.

1824. – Karlovački slikar Pavle Đurković završio je portret kneza Miloša.

1857. – Veliki potres u Tokiju – 107.000 mrtvih.

1913. – rođen Ivan Goran Kovačić. Njemu u čast svake godine se u njegovom rodnom mjestu Lukovdolu u Gorskom kotru održava pjesnička manifestacija Goranovo proljeće.

1935. – Persija je i službeno promjenila ime u Iran.

1943. – Pokušaj atentata na Hitlera.

1963. – Federalni zatvor Alkatraz službeno je zatvoren.

1975. – Kraj monarhije u Etiopiji, nakon 3.000 godina.

1999. – Bertraud Piccard i Brian Jones postali prvi ljudi koji su obletjeli zemlju balonom na vrući zrak.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...