Početna - IZDVOJENO - Dom za psihički bolesne osobe “Turnić” dobio dvije nove zajednice organiziranog stanovanja
Dom-za-psihicki-bolesne

Dom za psihički bolesne osobe “Turnić” dobio dvije nove zajednice organiziranog stanovanja

Dom za psihički bolesne odrasle osobe “Turnić” za svoje je korisnike na Donjoj Vežici i Turniću otvorio još dvije nove zajednice organiziranog stanovanja. Time je uspješno realiziran još jedan dio procesa deinstitucionalizacije domova socijalne skrbi koji Grad Rijeka na različite načine podupire već dugi niz godina.

U jednom od tih malih kućanstava, u stanu na 5. katu zgrade u Ulici Giuseppea Carabina 5, živjet će dvije korisnice Doma “Turnić”, Suzana i Marija. „Sretna sam jer u 52. godini započinjem jedan novi život“, rekla je Suzana, profesorica engleskog i njemačkog jezika koja je posljednjih devet godina živjela u Domu. Njezina sustanarka Marija iz zajednice organiziranog stanovanja u Mrkoplju nakon godinu i pol dana preselila se u Rijeku kako bi bila bliže svojoj obitelji.

Poželjevši im ugodan boravak u novom domu, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo što je deinstitucionalizacija domova socijalne skrbi u Rijeci uhvatila korijena. „Uključeni smo u svaku poru deinstitucionalizacije, a ona je i dio Strategije razvoja Grada Rijeke do 2020. godine te mi je posebno drago što se ona i realizira“, rekao je gradonačelnik, u čijoj pratnji je bila i Karla Mušković iz Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Dodao je kako je Grad Rijeka trenutno u pregovorima oko još jednog objekta koji bi se, bude li potrebe, također prepustio Domu za nastavak ovog procesa.

Govoreći o osnivanju zajednica organiziranog stanovanja, ravnateljica Doma za psihički bolesne odrasle osobe “Turnić” Martina Kalčić rekla je kako taj proces traje već više od godinu i pol dana. “Radujem se što će sada novi ljudi također imati priliku započeti život u zajednici. Jako smo ponosni jer smo do sada u zajednice smjestili 28 korisnika, i to u sedam stanova. To je za nas veliki uspjeh“, rekla je Kalčić te Mariji i Suzani poželjela uspješan život u zajednici.

Grad Rijeka prati deinstitucionalizaciju ustanova socijalne skrbi na različite načine budući da je ona sastavni dio Strategije razvoja Grada Rijeke do 2020. godine, dokumenta koji se naslanja i na nacionalni okvir, kao i na Europske strateške dokumente kojima je cilj povećati izlazak korisnika iz institucija u nove oblike skrbi, uz stimuliranje obiteljske reintegracije i razvoj više usluga podrške u lokalnoj zajednici.

Dom “Turnić” svojim korisnicima u stanovima na početku pružaju sveobuhvatnu potporu, što znači da je netko od osoblja 24 sata uz njih. S vremenom, što se oni više snalaze u samostalnom životu, stupanj podrške se ukida.

Dom “Turnić” jedina je ustanova na području Primorsko-goranske županije koja pruža usluge namijenjene osobama s poteškoćama mentalnog zdravlja. Osim usluge smještaja u ustanovi, Dom pruža i izvaninstitucijske usluge boravka te uslugu organiziranog stanovanja na području Gorskog kotara i Rijeke, navodi Grad Rijeka.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku/akademsku godinu 2020./2021.

Na temelju članka 16. Odluke o stipendiranju učenika i studenata (“Službene novine Primorsko-goranske županije“ broj 34/15), članka 44. Statuta Grada ...