Početna - IZDVOJENO - Dosegnuto 6 milijuna više turističkih noćenja nego u cijeloj 2020.

Dosegnuto 6 milijuna više turističkih noćenja nego u cijeloj 2020.

Prihodi u srpnju i kolovozu premašili one iz rekordne 2019.

U Hrvatskoj je do nedjelje, 22. kolovoza ostvareno 60,3 milijuna turističkih noćenja, što je preko 6 milijuna ukupnih noćenja ostvarenih u čitavoj 2020. godini. Od tog broja, većinu noćenja, njih 51 milijun ili 84,6 posto ukupnih noćenja ostvarili strani turisti. Što se tiče turističkih dolazaka Hrvatsku je od početka godine posjetilo 9,68 milijuna turista ili gotovo 2 milijuna više nego u cijeloj 2020.

U usporedbi s 2019. godinom, Hrvatska je ove godine do 22. kolovoza ostvarila 63 posto turističkih dolazaka, odnosno 73,3 posto turističkih noćenja, no uz bolji financijski učinak. U srpnju je u segmentu turizma vrijednost fiskaliziranih računa porasla za pet posto u odnosu na srpanj 2019. Rezultat je još bolji u kolovozu.

Proteklog je tjedna, u usporedbi s istim tjednom prošle godine, u ugostiteljstvu i turizmu odnosno djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane, fiskaliziranih računa ostvareno 20 posto više, njih 10,5 milijuna, dok je njihova vrijednost porasla za 83 posto, na 1,6 milijardi kuna. Uspoređujemo li protekli tjedan s istim tjednom 2019. godine, ove je godine izdano 15 posto manje računa, ali je vrijednost računa veća za 20 posto. Prema ukupnim prihodima od turizma, ova je godina trenutno na 90 posto ostvarenih prihoda od turizma u 2019. godini, potvrdila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Kad pogledamo vrijednosti fiskaliziranih računa mi smo u srpnju i kolovozu čak iznad rekordne 2019. godine, u smještaju preko 30 posto, u ugostiteljstvu 11 posto, tako da s dosadašnjim rezultatima možemo biti itekako zadovoljni. Želimo nastaviti s ovim rezultatima i zato je važno da se svi nastavimo pridržavati epidemioloških mjera, a time stvaramo i temelje za iduću godinu i nastavak razvoja hrvatskog turizma”, izjavila je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

U Hrvatskoj je proteklog vikenda ponovno bilo gotovo milijun turista u zemlji. Najviše stranih gostiju za vikend u zemlji bilo je iz Njemačke (njih 276.820), Poljske (njih 73.135), Slovenije, (njih 58.743), Austrije (njih 55.710) i Češke (njih 53.911).

Turistička sezona vrlo je uspješna i iznad očekivanja i u pogledu dolazaka i u pogledu noćenja te prihoda i fiskalizacije. Srpanj i kolovoz su zasada bolji, kada je riječ o iznosima računa, nego 2019. što pokazuje da je sezona zaista jako dobra.

Uspješnoj sezoni pridonijele su i mjere epidemiološkog karaktera koje su omogućile da se, uz dobar i zdravi balans između zaštite zdravlja i funkcioniranja gospodarstva, prometa, društvenog života, obrazovanja i proizvodnje, turisti koji dolaze u Hrvatsku osjećaju sigurnima“, kazao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH.

Nakon odlične glavne sezone, Hrvatska ove godine može ostvariti i kvalitetnu posezonu za razliku od prošle godine kada smo posezonu naprasno izgubili. Jedini preduvjet je održavanje turistički atraktivne epidemiološke situacije, i tu će najviše profitirati destinacije koje će u tome imati najbolje rezultate.

Pritom trebamo uzeti u obzir i najavljene promjene načina praćenja epidemiološke situacije koje dolaze iz Njemačke, a odnose se na uzimanje stope hospitalizacije umjesto stope incidencije novo oboljelih kao glavnog elementa procjene epidemiološke situacije”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (HUT).

Izvor: Rivijera News

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(OPREZ) Kreće sanacija šetnice oko Umjetničkog pavilijona Juraj Šporer

Iz Grada Opatije obavijestili su građane o početku radova oko Umjetničkog paviljona Juraj Šporer koji bi trebali završiti do kraja ...