Početna - IZDVOJENO - Dovršena je restauracija freske Marija i franjevački sveci na Trsatu
Freska Bogorodice 1
web

Dovršena je restauracija freske Marija i franjevački sveci na Trsatu

Jučer je javnosti predstavljena freska koja prikazuje Bogorodicu s Djetetom, koja sjedi okružena mnoštvom franjevačkih svetaca, oslikana u kapeli Sv. Antuna Padovanskog, a koja je otkrivena kad se počela bojati unutrašnjost crkve Sv. Marije na Trsatu prije pola godine.

Kako je govoreći o konzervatorskom radu naglasila pročelnica Konzervatorskog odjela u Rijeci Gordana Sobota Matejčić, s  obzirom na to da je primarno istraživanje ukazalo na dobru očuvanost figuralne kompozicije, odlučeno je da se opsežnim zahvatom čišćenja ona posve otvori, kako na svodu tako i na bočnim zidovima kapele. Na svjetlost dana izašao je složeni fresco secco oslik, kompozicija ikonografski vezana uz titular oltara kapele, uz Sv. Antuna Padovanskog  te Trsatsko franjevačko svetište. Posebice je zanimljiv prikaz Bogorodice s Djetetom, na južnom zidu, koja sjedi okružena mnoštvom franjevačkih svetaca. I dok se većina jasno razabire zahvaljujući tipičnim atributima, primjerice sv. Franjo, sv. Antun Padovanski, sv. Petar Alkantarski, sv. Klara, sv, Elizabeta, dva lika u vrhu desne grupe mogla bi predstavljati donatora i portret tadašnjeg gvardijana. Freska je potom očišćena, konsolidirana te retuširana u dijelovima koji su nedostajali.

Iz sačuvanog natpisa razabire se da je riječ o slikaru Tommasu Ettoreu Fantoniju (Gemona del Friuli 1822. – Slovenske konjice 1892.). Podaci iz arhiva samostana svjedoče o prisustvu slikara na Trsatu 1873. godine. Sve radove prema smjernicama i uz nadzor djelatnika Konzervatorskog odjela u Rijeci  izvodile su restauratorice Iva Prpić i Dubravka Uvodić Vinković.  „Strpljiv i predan rad trajao je sve do u ljeto, a njegovim dovršenjem Rijeka je dobila još jednu kockicu u raskošnom mozaiku kulturne baštine“, kazala je Sobota Matejčić.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...