Početna - IZDVOJENO - Drastični porast pacijenata na riječkoj Hitnoj pomoći u protekloj godini
DSC_0117

Drastični porast pacijenata na riječkoj Hitnoj pomoći u protekloj godini

Na Hitnoj pomoći već je godinama u drastičnom porastu broj pacijenata , a službena statistika kaže da ih je gotovo polovina liječničku uslugu mogla potražiti drugdje. Na riječkoj Hitnoj pomoći nema predaha. Kreveti su puni, a pacijenti samo pristižu.

“Znači ja sam u jednom momentu imala dva vrlo teška pacijenta jedan sa akutnim krvarenjem iz želuca, drugi je pacijent bio sa akutnim krvarenjem u mozgu i u tom periodu kada sam ja morala paralelno opskrbiti oba pacijenta koja su vitalno ugrožena sam imala i velik priljev pacijenata koji su došli radi puno minornijih tegoba, radi tegoba koje traju dva tjedna recimo gospođa sa probavnim smetnjama”, izjavila je Tamara Petrić, specijalizant hitne medicine KBC Rijeka.

Postoji sustav prioriteta po kojemu se pacijente svrstava u pet kategorija. U prvoj su životno ugroženi i primaju se odmah, druga kategorija čeka do 10 minuta, a treća do 30 minuta. Pacijenati četvrte i pete kategorije liječnika mogu čekati do dva sata jer nisu hitan slučaj.

“S obzirom da su te dvije kategorije zastupljene s 50 posto, recimo blizu 50 posto je možda moglo prije toga bit pregledano od strane nekog drugog liječnika, odnosno liječnika primarne obiteljske medicine”, poručuje Irena Krznarić Zrnić, v.d. voditelja Hitne pomoći KBC-a Rijeka. Riječka bolnica ima hitnu pomoć na tri lokacije.

“Drastično rastu ti brojevi, evo ako uspoređujemo s nekim prijašnjim godinama, npr. 95.-e smo imali oko 18 tisuća pacijenata, a za 2106.-u zaključili smo s nekih 36 tisuća”, kazao je Mate Matešić, specijalizant hitne medicine KBC-a Rijeka-lokalitet Sušak.

Tom broju na Sušaku treba dodati 20 tisuća najmlađih pacijenata s Kantride i još 20 tisuća s lokaliteta iz centra grada. I neki pacijenti smatraju kako besmislene dolaske treba sankcionirati, javlja RTL.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...