Početna - IZDVOJENO - EK podupire arbitražu, ali je otvorena i za druga rješenja
piranski-zaljev
web

EK podupire arbitražu, ali je otvorena i za druga rješenja

“Europska komisija podupire arbitražni postupak koji je u interesu pravne sigurnosti za obje strane i u interesu glatke i učinkovite primjene zakonodavsva EU-a. Mi smo naravno spremni podržati i neko drugo održivo bilateralno rješenje, ako se o tome dogovore dvije strane, koj bi vodilo u pravcu pravne sigurnosti glede definitivog rješevanja graničnog spora”, rečeno je Hini u uredu za odnose s javnošću Europske komisije.

U utorak su o tom pitanju razgovorali potpredsjednik Komisije Frans Timmermans i hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Nakon toga sastanka u Komisiji su rekli kako “potvrđuju potrebu da se pronađe rješenje za spor” i da “podupiru i potiču dijalog između dviju strana kako bi se pronašlo zajedničko rješenje”. Pri tome nisu uopće spominjali arbitražu.

Hrvatska se povukla iz arbitražnog postupka nakon što je u srpnju izbila afera koja je pokazala da su slovenski član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica pred Arbitražnim sudom Simona Drenik lobirali kod ostalih članova suda kako bi donijeli presudu u slovensku korist.

Hrvatsko je stajalište da je arbitražni postupak nepovratno kompromitiran u tolikoj mjeri da Arbitražni sud u tom sporu više nije sposoban nepristrano odlučiti te da je nastavak arbitražnog postupka nemoguć i neodrživ.

Komisija je u početku tvrdila da ne vidi “održive alternative arbitražnom procesu”.

Izvor: Hina

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Rezultati akcije u prometu: 18 alkoholiziranih vozača, a bilo ih je i pod utjecajem droga

Tijekom proteklog vikenda u noći 24./25. srpnja, između 23 i 5 sati provedena je preventivno-represivna akcija s ciljem sprječavanja vožnje ...