Početna - IZDVOJENO - Ekipa jedriličara rostočkog Hanse Saila – svjetski poznate regate tradicijskih brodova učestvuje na riječkoj Fiumanki
Izlazak brodova

Ekipa jedriličara rostočkog Hanse Saila – svjetski poznate regate tradicijskih brodova učestvuje na riječkoj Fiumanki

Prijateljski gradovi Rostock i Rijeka obilježit će 50. obljetnicu suradnje povezujući se putem mora, sporta i kulture pa će tako predstavnici rostočkog Hanse Saila, svjetski poznate regate tradicijskih brodova s ekipom jedriličara sudjelovati na Velikoj regati Fiumanke, u subotu 11. lipnja. Rostock i Hanse Sail predstavit će se i na Zelenom i plavom Eko sajmu u okviru Fiumanke.

Hanzeatski grad Rostock smješten na Baltičkom moru i ušću rijeke Warnow ima oko 200.000 stanovnika. Prvi kontakti i razmjene s gradskim i lučkim upravama počeli su još davne 1966. u vrijeme kada je Rostock bio u sastavu tadašnjeg DDR-a. Prvi formalni protokol o prijateljskoj suradnji potpisan je 1974., a obnovljeni Sporazum o suradnji između Hanzeatskoga grada Rostocka i Grada Rijeke potpisan je u Rijeci 28. listopada 2002. godine, za vrijeme boravka gospodarske delegacije iz Rostocka, predvođene tadašnjim gradonačelnikom. Protokol o suradnji potpisan u Rostocku 26. travnja 2003.

Suradnja između gradova počela je prvenstveno na razini lučkih uprava s ciljem povezivanja luka, te razmjene iskustava. Rostock je vodeći grad Unije baltičkih zemalja, a s druge strane Rijeka se nameće kao vodeća luka Jadransko-Jonske regije. Potpisan je i Sporazum o suradnji između Lučkih uprava Rostocka i Rijeke. Nadalje, postoji spremnost i potreba za suradnju među sveučilištima te naravno na sportskom i kulturnom planu.

Svake godine sredinom kolovoza u Rostocku se organizira se regata velikih jedrenjaka i tradicijskih brodova – HANSE SAIL, koja predstavlja jedinstven događaj takve vrste u Europi, a možda i u svijetu na kojoj učestvuje i do 250 impozantnih starih jedrenjaka, uz više od 2 milijuna posjetitelja. Uz HANSE SAIL Rostočani prirede čitav niz skupova, poput gospodarskoga foruma sa zanimljivim temama poput: budućnost cestovnoga prometa, plave autoceste, povezivanje europskih luka…, ali važnost pridaju i drugim temama poput onih vezane uz odgoj i obrazovanje mladih, ulogu sporta u procesu obrazovanja, ulogu obitelji u procesu odrastanja. Grad Rijeka na čelu sa zamjenicom gradonačelnika zaduženom za poduzetništvo aktivno je sudjelovao na poslovnim forumima u okviru HANSE SAIL-a 2002., 2003. i 2004.

2003. godine u Rostocku je bila organizirana IGA – svjetska izložba vrtova i cvijeća, na kojoj je grad Rijeka sudjelovao s mediteranskim bonsai vrtom  pobudivši veliki interes posjetitelja, a za nastup je dobila i priznanje – srebrnu medalju.

Gotovo svake godine se gradovi posjećuju, što putem službenih delegacija u okviru manifestacija kao što su Hanse Sail i Riječki karneval, što putem sportaša ili kulturnih djelatnika.
U okviru 50. obljetnice suradnje između Hanzeatskog grada Rostocka i Grada Rijeke, gradovi će se povezati putem mora, sporta i kulture.

Predstavnici rostočkog Hanse Saila dolaze na riječku Fiumanku 2016. s ekipom jedriličara koja će sudjelovati na Velikoj regati u subotu 11. lipnja. Isto tako, Rostock i Hanse Sail će se predstaviti na Zelenom i plavom Eko sajmu u okviru Fiumanke. Nadalje, iz Rostocka također dolazi i rockabilly bend Crazy Boys koji će nastupiti na glavnoj pozornici Fiumanke u zabavnom večernjem programu, i to u petak 10. lipnja i  subotu 12. lipnja na Gatu Karoline riječke.

Kako bi se uzvratio susret i riječki jedriličari, u organizaciji Fiumanke, natjecat će se na regati u okviru Hanse Saila u kolovozu ove godine u Rostocku, a riječka Klapa Nevera održat će nekoliko nastupa na različitim pozornicama u Rostocku, također u okviru Hanse Saila.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...