Početna - IZDVOJENO - Emir Hadžihafisbegović i Uli M Shueppel na 6. Solo Positivo Film Festivalu
solo
web

Emir Hadžihafisbegović i Uli M Shueppel na 6. Solo Positivo Film Festivalu

Da će Opatija od 1. do 6. kolovoza biti omiljena destinacija brojnih filmaša i glazbenika potvrdili su svojim jučerašnjim dolaskom u Opatiju ugledni bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafisbegovići njemački redatelji i predsjednik žirija 6. Solo Positivo Film Festivala Uli M Scueppe, priopćeno je iz Festivala Opatija.

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović prošle je godine dobio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u programu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu za glavnu ulogu u hrvatskom filmu ‘Takva su pravila’ redatelja Ognjena Sviličića. Miljenik je hrvatske filmske publike, a za svoja je glumačka ostvarenja dobio brojne nagrade. Pamtimo ga posebno iz filmova „Grbavica“ Jasmile Žbanić koji je osovio Zlatnog medvjeda u Berlinu, Kusturičina „Oca na službenom putu“ koji je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, „Gori vatra“ Pjera Žalice koji je nagrađen Srebrnim leopardom u Locarnu.  Glumi i u brojnim serijama, a jedan je od protagonista legendarne „Audicije“.

Izbornik 6. Solo Positivo Film Festivala Zoran Pezo izabrao je 10 cjelovečernjih i 10 kratkih glazbenih dokumentaraca, a koji će među njima zaslužiti jednu od 6 festivalskih nagrada odlučit će stručni žiri kojim predsjeda ugledni njemački redatelj Uli M Schueppel.

Uli M Shueppel studirao je Njemačke i Romanističke studije te lingvistiku na Heidelbergu, a potom i režiju na Deutche Film und Fernsehakademie u Berlinu. Među brojnim kratkim filmovima, brojnim glazbenim spotovima i animacijama (opener trailer na Berlinaleu od 2001. te Delphi & DFFB opener) Shueppel je autor, redatelj, producent i povremeno čak i snimatelj na 14 cjelovečernjih filmova od igranih preko glazbenih do dokumentarnih. Shueppel je dobitnik brojnih nagrada, a član je Europske filmske akademije od 2002. godine. Jedan od njegovih najistaknutijih filmova je „The Road to God Knows Where“ o Nick Caveu i The Bad Seedsima. U filmu je donio izvanredne dokumentarne momente o šest osoba – Caveu i bendu, o njihovim dodirnim točkama i ispreplitanjima na turneji, ali ne kao idiličnu uobičajenu klišeiziranu priču o rock’n roll životu.   Zanimljivost vezana uz Schueppela jest i da se slovo M u njegovom imenu piše bez točke, tako je odredio kada je to M stavio među svoje ime i prezime referirajući se stih Elvisove pjesme “Trouble”: „My middle name is misery“.

Uz živopisnog Nijemca u žiriju su i hrvastki redatelj Antonio Nuić te talijanski redatelj Ivan Gergolet.   Rođeni Sarajlija, Antonio Nuić,  Akademiju dramskih umjetnosti završio je u Zagrebu. Režirao je brojne glazbene video brojeve za koje je dobio i brojne nacionalne nagrade. Nuić je ipak potpunu afirmaciju doživio kroz dva igrana filma: „Sve džaba“ i „Kenjac“, za koje je dobio i brojne domaće i inozemne nagrade, od kojih se izdvajaju one u Puli i Sarajevu.

Ivan Gergolet, film i režiju diplomirao je na sveučilištu u Bologni. Od 2001. godine napisao je i režirao brojne nagrađene kratke i dokumentarne filmove, kao i korporativne filmove te glazbene video brojeve. Njegov posljednji film „Dancing with Maria“ prvi je film u povijesti izabran International Critic’s Week na 71. Venecijanskom Film Festivalu te je i dobitnik Civitas Vitae nagrade. Kao predavač o filmu organizira brojne radionice u školama, raznim institucijama gdje producira kratke i dokumentarne filmove sa svojim studentima.

Upravo Gergoletovim filmom „Dancing with Maria“ 6. Solo Positivo Film Festival već će u petak, 31. srpnja otvoriti Veliku ljetnu pozornicu u Opatiji za publiku na svojevrsnom festivalskom zagrijavanju uoči službenog početka festivala u subotu 1. kolovoza.

Solo Positivo Film Festival je uvršten u program „Rendez-vous: Festival of France in Croatia 2015″ koji su pokrenuli Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske te Francuski institut i Veleposlanstvo Francuske u Hrvatskoj.  Publiku tako očekuje i iznimno zanimljiv program filmova francuske produkcije.

Paket ulaznica za festival može se najpovoljinije kupiti online – www.mojekarte.hr te na prodajnim mjestima Festivala Opatija u samoj Opatiji i u Rijeci i to po cijenama od 180 i 220 kuna.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...