Početna - IZDVOJENO - EU kartica zdrastvenog osiguranja

EU kartica zdrastvenog osiguranja

Na karticu imaju pravo svi građani Hrvatske koji imaju reda status u obveznom zdrastvenom osiguranje Hrvatskog zdrastvenog osiguranja (HZZO), U bilo kojoj zemlji članice EU se zateknu, mogu koristiti neodgodivu zdrastvenu zaštitu po standardu HZZO-a kakav je i u Hrvatskoj. Kartica je za sve osiguranike besplatna. Interes je velik za kartice, do sada je izdano 319.600 kartica.

Zahtjev za izdavanje kartice može se podnijeti i putem interneta, na stranici HZZO-a, ili dolaskom u bilo koji područni ured HZZO, a karticu će u roku od 8 dana dobiti na kućnu adresu, odnosno, na adresu koja je naznačena u bazi podataka osiguranika ili u uredima HZZO. U pravilu ona vrijedi godinu dana, odnosno datum je naveden na iskaznici.

Osiguranici imaju pravo za vrijeme svog privremenog boravka na području Europske unije, Europskog ekonomskog prostora i Švicarske, kod ugovornih liječnika, a na teret HZZO-a, koristiti neodgodive zdravstvene usluge potrebne iz medicinskih razloga. Dakle, mogu se koristiti one usluge koje ulaze u okvir obveznog zdravstvenog osiguranja države članice EU u kojoj osigurana osoba privremeno boravi, i to kod ugovornih pružatelja zdravstvenih usluga.

S karticom građani koji putuju u inozemstvo su sigurni da će bez vlastitog troška biti zbrinuti u slučaju hitne intervencije, a čim to okolnosti dozvole, daljnje će liječenje nastaviti u hrvatskim bolnicama. To znači da HZZO plaća i bolničko i izvanbolničko liječenje bez prethodne suglasnosti uvijek kad se radi o hitnom slučaju, a temelj za to pravo je upravo EU iskaznica.

S obzirom da su putna osiguranja za neodgodive usluge u EU zemlje iza nas i ne naplaćuju se više, valja dodati kako ne trebate više plaćati osiguranja ni za odlaske u ugovorne države, a to su Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Makedonija i Turska.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...