Početna - IZDVOJENO - EU sazvala hitan sastanak zbog izbjegličke krize
Migranti
web

EU sazvala hitan sastanak zbog izbjegličke krize

Ministri unutarnjih poslova Njemačke, Francuske i Velike Britanije pozvali su u nedjelju na posebni sastanak svih 28 ministara EU-a o trenutnoj izbjegličkoj krizi, u trenutku kada je stigla vijest da je u pokušaju da se dokopa Grčke jedan 17-godišnji migrant slučajno ubijen.

EU je suočen s priljevom migranata bez presedana od Drugog svjetskog rata, a većina ih pristiže iz ratom pogođenih zemalja poput Sirije i Afganistana, poput 17-godišnjeg migranta koji je život izgubio kod grčkog otoka Symi gdje se našao u unakrsnoj paljbi između granične ophodnje i krijumčara ljudima.

“Žalim zbog gubitka ovog mladog života”, kazao je grčki dužnosnik Christos Zois, zadužen za obalnu stražu.

“Svi se slažemo da više ne smijemo gubiti vrijeme. Situacija nalaže hitnu akciju i solidarnost unutar Europe”, izjavio je u Parizu njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere na sastanku s francuskim i britanskim kolegama.

On je pozvao Luxembourg, koji trenutno predsjeda EU-om, da u naredna dva tjedna sazove sastanak ministara unutarnjih poslova posvećen izbjegličkoj i migrantskoj krizi, stoji u zajedničkoj izjavi s francuskim ministrom Bernardom Cazeneuveom i britanskom ministricom Teresom May.

Inače, sljedeći redovni sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a zakazan je je za 8. listopada.

Troje ministara također pozivaju na hitno otvaranje mjesta na kojima se migranti mogu registrirati i na kojima im se mogu uzeti otisci prstiju i gdje bi bilo moguće identificirati one koji su uistinu izbjeglice. S tim u vezi, ministri traže i hitan dogovor o EU listi sigurnih zemalja u koje se migrante može vratiti.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...