Početna - IZDVOJENO - Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016.
Otvorenje EUG2016 1
foto: Grad Rijeka

Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016.

Pred preko 5000 dobro raspoloženih sudionika iz 41 države sa 403 sveučilišta, na stadionu Mladost u Zagrebu u srijedu su svečano ovorene treće Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016. Zagreb i Rijeka kao domaćini predstavljeni su kao gradovi sveučilišta, parkova, muzeja, sportskih uspjeha, odnosno pomorstva, torpeda, rock and rolla, dobrih vibracija i jednog od najvećih karnevala na svijetu.

U povorci ovogodišnjih sudionika zastavu su nosili sudionici i organizatori Univerzijade 1987. – legendarni košarkaški trener Mirko Novosel, predsjednik izvršnog odbora Univerzijade 1987., odvjetnik Vladimir Pezo, gradonačelnik Zagreba 1986.-1990. dr. Mato Mikić, direktor sektora osiguranja Univerzijade 1987., general pukovnik Mate Laušić, redatelj ceremonije otvaranja Univerzijade 1987. Paolo Magelli, te kazališni ravnatelj i producent Duško Ljuština koji je na Univerzijadi 1987. bio direktor sektora za kulturu.

Zastavu su potom preuzeli hrvatski trofejni sportaši: višegodišnji vaterpolski reprezentativac Dubravko Šimenc, košarkašica Danira Bilić, plivač leđnog stila Gordan Kožulj, košarkaški bek i trener Aleksandar Petrović, tenisačica Renata Šašak te višestruki olimpijac, trofejni vaterpolist Samir Barač.

Atletskom stazom prošetalo je preko 5000 dobro raspoloženih sudionika iz 41 države iz kojih dolaze sudionici sa 403 sveučilišta. Među njima i domaćini, hrvatski studenti sa sveučilišta u Zagrebu, Osijeku, Karlovcu, Rijeci, Splitu, Puli, Vukovaru i Dubrovniku.

Predstavljena je i maskota ovogodišnjih Igara, hrčak Hrki. Prije prisega sportaša i sudaca, okupljenima na atletskom stadionu obratili su se predsjednik Europskih sveučilišnih igara Zrinko Čustonja, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, predsjednik Europske sveučilišne sportske organizacije Adam Roczek te predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković.
Sveučilišni sport nije obavezno rušenje rekorda i osvajanje medalja već je to priča o prijateljstvu, rušenju mentalnih, nacionalnih, političkih, vjerskih i drugih barijera, priča o zajedničkoj budućnosti.
Zagreb i Rijeka bit će središte Europe slijedećih 12 dana i ishodište neke još ljepše i sretnije buduće Europe rećeno je na otvaranju Igara.
Na kraju svečanosti, Igre je otvorio Tihomir Orešković, predsjednik tehničke Vlade RH, koji je u zahvali organizatorima istaknuo važnost ovog sportskog okupljanja, rekordno velikog za Hrvatsku. Orešković je izrazio uvjerenje da će Hrvatska biti dobar domaćin tisućama studenata kao što je bila i tijekom zagrebačke Univerzijade iz 1987. godine.
Ceremonija je završena prisegama sportaša i sudaca. U ime natjecatelja prisegla je Ana Lenard, karatistica iz Zagreba, a u ime sudaca Ivan Šverko, košarkaški sudac iz Rijeke.

Čak 885 sveučilišnih timova sljedećih će se dana natjecati u 23 sportske discipline: futsal, nogomet, tenis, stolni tenis, odbojka, košarka, badminton, rukomet, odbojka na pijesku, veslanje, ragbi 7, košarka tri na tri, sportsko penjanje, judo, karate, taekwondo te bridž, šah i golf. U kategoriji demonstrativnih sportova tu su plivanje i vaterpolo, a po prvi puta na europskim sveučilišnim igrama natjecat će se i studenti s motoričkim poteškoćama, ali neuništivim sportskim duhom i to 18 ekipa u para-plivanju i 5 ekipa u para stolnom tenisu.

Nositelj Igara je Europska sveučilišna sportska organizacija (EUSA), a Igre Zagreb-Rijeka pod vodstvom su Hrvatskog akademskog sportskog saveza (HASS).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...