Početna - AUTOMOTO - Europske tablice

Europske tablice

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju hit su postale naljepnice za automobile s oznakama EU. Tako se na gotovo svakoj benzinskoj crpki mogu nabaviti plave naljepnice sa žutim zvjezdicama raznih oblika.

Najtraženije su plave naljepnice sa žutim zvjezdicama i natpisom HR za tablice, koje se lijepe na lijevu stranu registracijskih pločica i tako imitiraju tablice za automobile većine zemalja EU. U Zakonu o sigurnosti prometa na cestama jasno piše da se na registarske pločice ne smije dodavati sadržaj koji nije propisan.

– Takva naljepnica ne smije biti zalijepljena na registarskim pločicama, ali prema trenutno važećim propisima nema sankcije za vozače koji su je nalijepili ako je registracijska pločica čitljiva, odnosno ako postavljena naljepnica ne ometa njeno očitavanje. Razmatraju se idejna rješenja uvođenja novih, redizajniranih registarskih pločica s EU znakom, ali odluka o datumu uvođenja novih pločica još nije donesena – odgovaraju iz MUP-a.

Dakle, dolazimo do apsurdne situacije. Ne smiju se lijepiti, ali kazne nema. Iako bi se to moglo protumačiti i kao prikrivanje i krivotvorenje službenih oznaka.

Kad se uvedu nove tablice, više pri prelasku hrvatske granice u zemlje EU neće trebati klasična “stara” naljepnica, koja mora biti istaknuta na stražnjem dijelu vozila. Do tada je samo i jedino takva oznaka valjana. Ako je nemate, riskirate kaznu od 300 kuna pri prelasku hrvatske granice, a zbog toga što nemate propisanu oznaku svoje države može vas kazniti i policija u inozemstvu.

Posebno su u tome “revni” policajci u susjednoj BiH, koji su nakon ulaska Hrvatske u EU pokušali kažnjavati naše vozače zbog toga što nemaju tablice s naljepnicom EU, što je protuzakonito, ali i bezobrazno. Ipak, kazniti vas mogu ako nemate propisanu elipsastu naljepnicu.

Valjana naljepnica mora biti elipsastog oblika, najmanjih dimenzija 17,5 x 11,5 cm, s crnim obrubom i međunarodnim znakom (HR) otisnutim crnim slovima na bijeloj podlozi. Tako je još određeno Bečkom konvencijom iz 1968. Oznaka mora biti vidljiva na stražnjem dijelu vozila. Dakle, nikakva drugačija naljepnica nije valjana, ni plava sa EU zvjezdicama ni crno-bijela manjih dimenzija, kakve se prodaju kod nas. I kad uvedemo tablice s EU oznakama pa nam ova naljepnica neće biti potrebna za vožnju svim državama EU, trebat će nam za putovanje drugim državama.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...