Početna - IZDVOJENO - Europski projekt “Just sport” borbe protiv dopinga vrijedan 450.000 eura
projekt

Europski projekt “Just sport” borbe protiv dopinga vrijedan 450.000 eura

Europski projekt “Just sport – borba protiv dopinga u rekreativnom okruženju” vrijedan 450.000 eura, od čega se 80 posto pokriva iz europskih fondova, predstavljen je prošli tjedan u Gradu Rijeci. Glavni cilj projekta, čiji je vodeći partner Riječki sportski savez (RSS), edukacija je rekreativnih sportaša i trenera o štetnosti raznih, naizgled bezopasnih nadomjestaka u prehrani.

Voditeljica projekta Verica Mance iz RSS-a rekla je da je doping koji koriste rekreativni sportaši, sve veći problem jer su dodatci ishrani, anabolici i steroidi lako dostupni, a rekreativci nerijetko koriste preparate na koje bi na dopinškim kontrolama na sportskim natjecanjima bili pozitivni.

„Veliki broj rekreativnih sportaša konzumira razne nadomjestke za hranu među kojima ima i onih opasnih, koji su na listi zabranjenih preparata prema propozicijama Svjetske antidopinške agencije, a konzumenti u to nisu uopće upućeni“, poručila je Mance.

Projektom će se stoga pokrenuti medijska kampanja te održati okrugli stolovi i radionice kako bi se rekreativce i trenere, posebno u fitness centrima, educiralo i upozorilo na negativnosti korištenja dopinga. “Projekt će početi prikupljanjem podataka o korištenju dopinga među rekreativcima putem anonimnih internetskih upitnika, kako bi se barem djelomično utvrdili što i u kojoj mjeri konzumiraju”, najavila je Mance.

Uz Riječki sportski savez, u projektu sudjeluju partneri iz Slovenije – Slovenska antidoping agencija, Sportska zajednica regije Vasterboten iz Švedske, Nacionalna sportska razvojna agencija iz Bugarske, grad Mirandella iz Portugala i agencija CESIE (specijalizirana Agencija za pripremu i provedbu projekata) iz Italije.

Iznos odobren iz europskih fondova će se ravnomjerno rasporediti na partnere, a ostalih potrebnih 20 posto će osigurati svaki od njih. Projekt je započeo 1. siječnja, a završava u lipnju 2018. završnom konferencijom u Rijeci na kojoj će biti predstavljeni rezultati istraživanja.

Predsjednik Izvršnog odbora RSS-a Samir Barać rekao je da je to četvrti projekt ovog saveza koji se financira iz EU fondova, pokrenut u protekle četiri godine. U pripremi su daljnji projekti vezani uz ravnopravnost spolova ili pretilost djece.

Zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović naveo je da u Rijeci djeluje 220 klubova u 48 sportova, te se, po procjenama, sportom aktivno ili rekreativno bavi 25.000 Riječana. U gradske sportske objekte uložena su također značajna financijska sredstva.

Izražavajući zadovoljstvo što je Riječki sportski savez izborio financiranje projekta iz EU fondova, Filipović je kazao da će se time sigurno pozitivno utjecati na smanjenje korisnika dopinga, kao velike opasnosti za zdravlje.

U Hrvatskoj će se u projekt uključiti sportske zajednice Primorsko-goranske, Osječko-baranjske, Zadarske i Istarske županije, a podržava ga i Hrvatski olimpijski odbor (HOO).

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...