Početna - IZDVOJENO - Evo što kofein radi vašem mozgu
foto: web

Evo što kofein radi vašem mozgu

Više od 83 posto Amerikanca pije kavu i zahvaljujući njima SAD je najveći svjetski potrošač ovog napitka. I Hrvati rado uživaju u kavi u svako doba dana. Mnogima je kofein omiljena ‘droga’ koja nas gura kroz dan. Samo mali dio ovisnika razumije utjecaj kofeina na mozak.

S obzirom da se mjesta za kofein našlo i u brojnim energetskim pićima, ali i drugim proizvodima čini se da je ljubav između njega i ljudi daleko od svog kraja.

Kada uđe u tijelo kofein se razdvaja na tri različite, ali opet vrlo slične molekule. Svaki od ovih spojeva odrađuje svoj dio utjecaja na mozak – teofilin, paraksantin i teobromin. Svaki od ovih spojeva odrađuje svoj dio utjecaja na mozak. Kofein stvara pojačanu aktivnost mozga. Teobromin povećava protok kisika i hranjivih tvari u mozgu, teofilin povećava broj otkucaja srca i mogućnost koncentracije, a paraksantin sportski učinak.

Zajedno ovi učinci osiguravaju stanje budnosti, ali previše kofeina nije dobro jer dovodi do osjećaja anksioznosti i nelagode. Znanstvenici su zbog toga zaključili da je 400 miligrama kofeina najsigurnija dnevna doza za odrasle osobe, odnosno tri šalice.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...