Početna - IZDVOJENO - Festival MIK prvi u svijetu na 432Hz
mik
foto:mik

Festival MIK prvi u svijetu na 432Hz

Botel “Marina” u riječkoj luci već je tradicionalno mjesto na kojem Festival Melodije Istre i Kvarnera održava svoje press konferencije, a popularni MIK je tako već u listopadu predstavio brojne novosti kojima je najavio ne samo svoje naredno izdanje, već i brojne aktivnosti koje će odvijati tijekom cijele godine.

Prva i zasigurno jedinstvena vijest, koju je predstavio direktor festivala Andrej Baša, je da MIK postaje prvi festival u svijetu koji će se snimati na frekvenciji od 432Hz – prirodnoj frekvenciji Zemlje, onoj na kojoj su stvarali drevni narodi, ali i velikani poput Verdija, Mozarta i ostalih. Kako je napomenuto na konferenciji, krajem 19. stoljeća, uz veliko protivljenje glazbenika, standard se sa spomenute frekvencije pomaknuo na 440Hz te je on i danas na snazi, bez obzira što odudara od prirodne frekvencije koja stvara osjećaj ugode i potpuni doživljaj za ljudsko uho. MIK je uvijek pomicao tehnološke granice (prvi interkontinentalni ISDN prijenos festivala, prva e-monografija na svijetu…) te će tako biti i sada, a sve s ciljem da ljubitelji festivala, slušatelji i publika dožive najbolji mogućaj uživanja u glazbi. Nakon manifestacija koje promiču zdrav život kroz glazbeni izričaj te jedinstvene manifestacije posvećene Verdiju, MIK tako postaje prvi festival u svijetu koji će frekvenciju od 432Hz postaviti kao svoj standard.

Još jedna novost predstavljena na press konferenciji je i radijska emisija “Ognjišće” koja će ljubitelje čakavštine “grijati” u programu Hrvatskog Radija Radio Rijeke, a od početka naredne godine. U suradnji sa ovim medijem, MIK pokreće emisiju kojoj je cilj očuvanje tradicije ovog podneblja, promoviranje osoba, udruga i svih onih koji baštine čakavski dijalekt. Andrej Baša je naglasio kako je MIK uvijek bio festival koji nije samo glazbeni festival već matica koja okuplja sve one kojima je očuvanje tradicije nit vodilja u njihovu djelovanju. To uključuje istraživanje, stvaralaštvo, edukaciju… Već je poznato da MIK nije samo festival koji traje u određenom periodu, već je za razliku od drugih aktivan kroz cijelu godinu. Upravo stoga želja je na jednom mjestu okupiti sve ono što ovo podneblje čuva i baštini, želja je dati priliku onima koji stvaraju (pjesnicima, skladateljima, piscima, izvođačima…) u kulturnoj sferi, ali i onima koji ove krajeve slave kroz gastronomiju, enologiju ili bilo koji vid očuvanja i promocije tradicije.

Producent i PR festivala Vjeko Alilović službeno je i najavio otvaranje natječaja za skladbe koje će biti izvedene na MIK-u 2017.g, naglasivši da je natječaj otvoren sve do 31. prosinca 2016. te da se svi uvjeti natječaja mogu pronaći na web stranici festivala www.festivalmik.com, uz podsjetnik na osnovne stavke natječaja koje valja poštovati. Naglasio je kako je siguran da će komisija MIK-a i naredne godine imati težak zadatak odabrati najbolje, jer broj pristiglih radova je uvijek velik.

Još jedna velika novost je zasigurno i povezivanje festivala sa osnovnim školama. Kako je naglasio autor i producent Aleksandar Valenčić, MIK će se povezati sa osnovnim školama u gradovima domaćinima festivalskih večeri, a s ciljem promicanja i očuvanja tradicije, kuture i običaja te samim tim i glazbene kulture. Shodno tome, MIK će u suradnji s njima i sa profesorima glazbenog odgoja, posvetiti jedan dio glazbi našeg podneblja te svim svojim resursima pomoći školama da se održi natjecanje učenika u izvođenju skladbi iz mikovske arhive, a najboljima će nagrada biti sudjelovanje i predstavljanje u revijalnom dijelu festivalske večeri MIK-a u tom gradu. Cilj ove aktivnosti je promovirati baštinu već kod mladih naraštaja te ih tako educirati o vrijednostima i kulturi njihovog kraja.

Ono što će zasigurno veseliti ljubitelje MIK-a je i najava mobilne aplikacije festivala koju je najavio Vjeko Alilović. U suradnji sa partnerom festivala tvrtkom NetCom, MIK će realizirati aplikaciju koja će ljubiteljima festivala omogućiti praćenje festivalskih novosti, preslušavanje skladbi i druge aktivnosti, a ona će biti u funkciji prije samog početka festivala te predstavljena na press konferenciji.

Novostima tu još nije kraj. Onu posljednju na današnjoj press konferenciji najavio je Andrej Baša riječima: “MIK je bio dugogodišnji pokrovitelj nagrade za najboljeg izvođača na Grobničkoj skali. No, kako bi svi izvođači dobili priliku ravnopravno konkurirati za nastup na festivalu MIK, odlučeno je da će MIK nastojati pratiti sva važnija događanja i festivale, te tako pružiti šansu novim pjevačkim snagama. Mikovci će i dalje biti uz Grobničku skalu, ali o izboru će odlučivati naknadno, nakon praćenja svih ostalih važnih glazbenih događanja. Zato pozivamo organizatore glazbenih događanja, a znamo da ih ima i u Istri, i na otocima, i diljem našeg podneblja, neka nas pozovu slobodno, rado ćemo se odazvati”.

Predstavivši novi pristup festivalu kroz brojne novosti, MIK je tako najavio još jedan iskorak u svom djelovanju pa je za vjerovati da sve one što vole festival, bilo u njemu sudjelovali ili ga pratili, očekuje zanimljiva i lijepa budućnost.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Održana Bela Nedeja

Još jedna godina Bele Nedeje privukla je u Kastav mnogobrojne goste i sve one željne zabave i druženja, vrijeme nije ...