Početna - IZDVOJENO - Finska žrtva velike informatičke špijunaže
Haker
foto: gettyimages

Finska žrtva velike informatičke špijunaže

Finska je izvijestila da je njezino ministarstvo vanjskih poslova bilo na meti informatičke špijunaže ‘velikih razmjera‘, ali njome nisu bile obuhvaćene ‘najosjetljivije‘ informacije.

Kako navodi finski ministar vanjskih poslova Erkki Tuomioja, nacionalna sigurnosna služba finske policije povela je istragu zbog ‘ozbiljne špijunaže‘.

‘To je veoma neugodno’, priznao je Tuomioja koji se pred novinarima pojavio nekoliko sati pošto je finska televizijska mreža MTV3 otkrila slučaj u četvrtak poslijepodne.

Kako navode vlasti, špijunaža je trajala ‘dugo’ a otkrivena je početkom 2013. Finska je već izvijestila druge vlade Europske unije.

Po Tuomiojinim riječima, sustav informatičke špijunaže je ‘veoma sofisticiran’, ali ‘najosjetljivije informacije’, napose one o međunarodnim vezama, nisu izgubljene jer najtajnije informacije ‘nisu bile u mreži’ koju se špijuniralo.

Po informacijama MTV3, finske vlasti sumnjaju da iza ovih napada stoje ruska i kineska tajna služba. Tuomioja nije htio otkriti imena osumnjičenih, ali je kazao da će ime ‘jednog ili više osumnjičenika vjerojatno biti objavljena’ čim proces počne.

Informacije koje su pomogle u otkrivanju špijunaže došle su izvana, što je iznenadilo neovisnog informatičkog stručnjaka Petterija Jaervinena. ‘Činjenica da Finska nije sama otkrila špijunažu koja već godinama traje, veoma je neugodna’, rekao je.
(Hina)

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Konstituirano Kulturno vijeće Grada Opatije

Danas je konstituirano prvo Kulturno vijeće Grada Opatije. Za predsjednicu Kulturnog vijeća izabrana je mr. art. Melinda Kostelac, za zamjenicu Irena Radovanović, ...