Početna - IZDVOJENO - Frljića gađali jajima
frljic
web

Frljića gađali jajima

“Frljiću ti si sjeme razdora. Tvoju (ne)kulturu plaćaju građani ovog grada” – pisalo je na platnu obješenom ispred ulaza riječkog NHK Ivana pl. Zajca, gdje su intendant Oliver Frljić i ravnatelj opere Marin Blažević u četvrtak održali performans pod nazivom: “Frljiću i Blaževiću otkaz”, kao odgovor na govor mržnje istomene grupe osnovane na Facebooku, a u sklopu otvaranja ovogodišnjih Riječkih ljetnih noći.

Na stolu pored kazališnog dvojca, koji je u sklopu performansa čitao poruke mržnje koje su im upućene preko navedene facebook stranice, stajale su košarice sa rajčicama i kamenjem te dvije replike kalašnjikova.

– Pripremili smo i rekvizite kojima oni koji imaju potrebu mogu retoriku ovog performansa pretvoriti u čin – poručio je Blažević te dodao, da budući da ima puno katolika, onaj koji je bez grijeha neka baci kamen prvi.

I nije morao dugo čekati. Iz solidnog broja publike odvojila se grupica protivnika kazališnog dvojca, od kojih je nekolicina bivših branitelja, koji su na poruke mržnje reagirali pljeskom i poklicima “Bravo!”, “Tako je”, “Može vas biti sram” i “Što ste učinili za ovu državu?” te pjesmom “Zovi, samo zovi, svi će sokolovi…”

Kako kazališni dvojac nije reagirao već nastavio sa čitanjem, a publika negodovala stavu “pobunjenika” te ih izviždala, strasti su se ubrzo uzburkale, a situacija eskalirala u verbalan i fizički sukob između gledatelja i bivših branitelja. U smjeru Frljića i Blaževića od strane protivnika letjela su jaja, bacalo kamenje o pod,”kalašnjikov” dizao u zrak, vrijeđala publika, a fizički je od strane lokalnog aktivistaMiće Antulovića napadnut pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar, koji se nalazio u publici. Napadnut je turist iz Dallasa, Gregory Jackson Haley(41), koji je stao u obranu “slobode govora i umjetnosti” te od jednog bivšeg branitelja zaradio dva šamara i jaje u glavu uz pogrdnu izjavu “pederu”.

– U Rijeci sam na proputovanju i gledao sam predstavu Turbo folk, koja me se jako dojmila. Smatram da je svrha umjetnosti sloboda izražavanja, a ponašanje ovih nasilnika je krajnje neozbiljno i smiješno. Svako ima pravo na stav i slobodu govora, ali nasilje nikako nije rješenje – objasnio je Haley.

Nakon što se situacija malo primirila kazališni dvojac je unatoč svemu kratko nastavio sa čitanjem poruka, te završio performans izjavom da su se i ovom prilikom uvjerili u razinu demokracije i kulture.

Izvor: Novi list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...