Početna - IZDVOJENO - Gala koncert riječke primadone Kristine Kolar
web

Gala koncert riječke primadone Kristine Kolar

Gala koncert sopranistice Kristine Kolar, riječke primadone i hrvatske operne zvijezde koja uspješno gradi međunarodnu karijeru, na programu je HNK Ivana pl. Zajca u subotu, 31. siječnja 2015. u 20.00 sati.

Uz orkestar i zbor Opere HNK Ivana pl. Zajca, a pod dirigentskim vodstvom glasovitog maestra Nikše Bareze, uz Kristinu Kolar nastupit će i njeni gosti: tenor Žiga Kasagić, bariton Robert Kolar te bas Siniša Štork.
Svojim sugrađanima i vjernoj publici koja je prati od početaka njene, danas blistave karijere, Kristina Kolar ovoga puta će se predstaviti programom koji je istodobno atraktivan i pjevački zahtjevan, a na kojem će se naći i arije kojim je Kristina osvajala ne samo riječku i hrvatsku, već i svjetsku opernu publiku, poput „Qui Radames verra.. O patria mia“, arije Aide iz istoimene Verdijeve opere.
Podsjetimo, protekla je, 2014. godina za nju bila iznimno uspješna. Kristina Kolar godinu je započela u Operi u Freiburgu, u Njemačkoj. Potom je, osim u Rijeci, pjevala u Zagrebu, Ljubljani, Mariboru i Splitu. Na Splitskom je ljetu,kao uostalom ranije u Rijeci i Zagrebu,   s velikim uspjehom pjevalaAidu, a istom je ulogom oduševljavala publiku u Japanu na jednomjesečnoj turneji s mariborskom Operom.
Osim arije Verdijeve Aide, Kristina Kolar izvest će i znamenite arije drugih heroina operne literature poput Bellinijeve Norme (arija „Casta Diva“), Puccinijevih Madame Butterfly (duet„Vogliatemi bene“) i Turandot (arija „In questa Reggia“), Verdijeve Leonore iz „Moći sudbine“ (arija „In questa Reggia“), Giordanove Maddalene de Coigny iz opere „Andrea Chenier“ (arija „La mamma morta“), a otpjevat će i „Ave Maria“ Pietra Mascagnija.

„U njezinu glasu i zatvorenih očiju mogli ste doživjeti svaku Aidinu emociju“; „Kristina Kolar bila je Floria Tosca kakvu se samo može poželjeti!“;  „Sve je očarala sopranistica Kristina Kolar, duboko se glumački i emotivno spojivši s ulogom“, „Belkantistički razrađenih fraza, sigurne pjevačke tehnike i s finim osjećajem za glazbeni protok, dala je produhovljene kreacije“; „Savršenih visina, sjajno izrađene dinamike, mekih zapjeva i upečatljivih izvedbi arija“. Tako su o kreacijama Kristine Kolar, eminentne predstavnice mlađe generacije hrvatskih opernih pjevača pisali kritičari tijekom prošle godine.
Podsjetimo, solo pjevanje studirala je  u Zagrebu u klasi prof.Ljiljane Molnar –Talajić,a diplomirala u klasi Zdenke Žabčić Hesky,te zbog odličnog uspjeha predložena za rektorovu nagradu.
Usavršavala se u Milanu na Accademia Lirica del Rotary Internacional , u klasi maestra Giuseppea Montanarija. Kao solistica ostvarila je uloge u nizu glazbeno-scenskih djela repertoara opere od kojih treba izdvojiti :  Nabucco (Abigaille),Aida (Aida),Tosca (Tosca), Carmen  (Carmen) , La Gioconda (Laura), Cosi fan tutte (Dorabella), Cavalleria rusticana (Santuzza), Adriana Lecuvreur (Principessa), La forza del destino (Preziosilla), Hamlet (Kraljica Gertrude)…
Ulogu Aide odpjevalapreko dvadeset puta i to na turneji 2014.u Japanu (Tokyo-Orchard Hall,Nerima,Fukuoka,Maebashi, Hachioji) zatim Mariboru,Zagrebu,Splitu, Rijeci.Redovita je gošća svih hrvatskih opernih kuća i redovito nastupa u Sloveniji i Njemačkoj.Osim opernog ima veliki koncertni repertoar i bavi se izvođenjem duhovne glazbe.
Dobitnica je najviše strukovne nagrade Hrvatskog društva glazbenih umjetnika  Nagrade „Milka Trnina“za  ulogu  Santuzze u ambijentalnoj izvedbi opere „Cavalleria rusticana“ 2010. godine i Nagradu hrvatskog glumišta za ulogu Metteleu Offenbachovoj opereti  „Pariški život“.
Snimila je tri nosača zvuka sakralne glazbe.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...