Početna - IZDVOJENO - Galerija SKC: izložba MARGINA, Izložba na kojoj se redefiniraju granice
margina

Galerija SKC: izložba MARGINA, Izložba na kojoj se redefiniraju granice

Izložba „Margina“ Nine Zimmermann i Sare Salamon spoj je dva samostalna projekta koja povezuje zajednički motiv granica. Za jednu su granice one između autora i čitatelja te između teksta i margina u knjigama, a za drugu (nekadašnje) državne granice u našoj regiji i arhitektonski objekti na ničijoj zemlji.

U subotu, 11. veljače 2017. u 19 sati u Galeriji SKC (Kružna 8, OKC Palach, Rijeka) otvara se multimedijalna izložba MarginaNine Zimmermann i Sare Salamon. Izložba se može pogledati radnim danom od 17 do 20 sati do četvrtka 16. veljače.

Zašto Margina?

„Margine nisu mjesta pretapanja, mjesta su to Drugoga, gdje kao da očekujemo matematičko cijepanje – jasni rez, oštru podjelu.” (iz predgovora Liberte Mišan).Autorice, svaka kroz svoj tematski pristup, istražuju modele transformacije objekta, granice i krhka mjesta značenja. Od 2015. godine zanima ih što određuje granicu, što se događa s one strane linije i kakvi postajemo ako prekoračimo.

Granični objekti Sare Salamon je site-specific projekt, odnosno medijsko istraživanje transformacije i fluidnosti odnosa prostora i objekta. Projekt je tematski smješten na područjima bivših granica Hrvatske, Slovenije i Italije. Bivši granični prijelazi napušteni su arhitektonski objekti na ničijoj zemlji; oduzete funkcije i namjene, oni postaju spomenici nekog prošlog sustava koji se svakodnevno oživljuju novim civilizacijskim problemima.

Tragovi s margin Nine Zimmermann multimedijalni je projekt koji granice traži na drugim mjestima – u prostoru knjige i u odnosu između autora/ica i čitatelja/ica. Projekt tematizira knjigu kao mjesto ostavljanja tragova čitatelja kroz povijest i to čini na primjeru Homerove Ilijade. Ostavljanjem tragova čitatelji se upliću u autorsko djelo – djelo koje je samo po sebi već krhko.

Projekt je realiziran uz podršku Studentskog kulturnog centra Sveučilišta u Rijeci.

Biografije:

Sara Salamon, rođena u Rijeci 1991., diplomirala je na smjeru Medijskih umjetnosti i praksi na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. U radu najčešće pokušava iznevjeriti medij. Zanimaju ju konceptualni pomaci i njihova presretanja u različitim medijima. Od 2011. do 2017. godine prezentirala je svoje umjetničke radove i kolaborativne projekte na više grupnih izložbi u Rijeci, Sisku, Zagrebu, Ljubljani, Grazu, Karlsruheu, Berlinu i New Yorku te samostalnoj izložbi “Izmještanja” u Galeriji VN u Zagrebu. Za svoj projekt ”Minuta šutnje” dobila je 2013. godine Nagradu Akademije primijenjenih umjetnosti za najbolji umjetnički rad.Entuzijast i istraživačica novih tehnologija i metodologija.

Nina Zimmermann, rođena je u Rijeci 1989. Preddiplomski studij završila je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, pri Odsjeku za kulturalne studije, a titulu magistre medijskih umjetnosti i praksi (modul Intermedija) na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci.  Izlagala je na nekoliko skupnih izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji te sudjelovala na brojnim projektima i radionicama. Njezini radovi često kroz video, fotografije, instalacije i objekte propitkuju tijelo i prostor, a u posljednje vrijeme je zanima spoj izvedbenih umjetnosti i novih medija.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...