Početna - IZDVOJENO - „A GDJE JE REVOLUCIJA, STOKO?“ GOSTUJE U RIJEČKOM „ZAJCU“
web

„A GDJE JE REVOLUCIJA, STOKO?“ GOSTUJE U RIJEČKOM „ZAJCU“

Montažstroj s predstavom „A gdje je revolucija, stoko?“ gostuje u Rijeci, nakon što ih je riječka publika imala prilike upoznati čak dva puta, prvi put s predstavom „Srce moje kuca za nju“ (2010) i potom s predstavom „55+“ (2012).
Predstava „A gdje je revolucija, stoko“ kojom je umjetnički kolektiv Montažstroj obilježio 25 godina postojanja nakon zagrebačkih premijernih izvedbi ispraćenih ovacijama publike, gostovat će u subotu, 7. veljače 2015. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca s početkom u 20 sati.

„A gdje je revolucija, stoko?“ propituje komodifikaciju društvenog bunta koju je iznjedrio glazbeni album „Paket aranžman“ i jugoslavenski novi val iz 80-ih godina prošloga stoljeća. „A gdje je revolucija, stoko?“ povezuje 30 godina naše zajedničke stvarnosti od vremena kada se još mislilo da glazba i umjetnost mogu doprinijeti društvenim promjenama, do danas, kada je diktat profita opće mjesto društvenog konsenzusa. Ova poučna predstava razgolićuje mehanizme cenzure i autocenzure uvjetovane nezasitnom željom za novcem, propitujući spremnost svakoga od nas pojedinačno da damo svoj zalog revolucionarnoj društvenoj promjeni.

Predstava „A gdje je revolucija, stoko“ praizvedena je u rujnu 2014. godine na beogradskom festivalu Bitef nakon čega je gostovala i na subotičkom festivalu Desire Central Station. O njoj su do sada izvještavali hrvatski, srpski, poljski, mađarski i slovenski mediji kao o izuzetno promišljenoj i eksplozivno izvedenoj predstavi.

Nakon predstave u kazališnom foyeru bit će organizirana tribina „Od svjetonazorskih sukoba do klasne borbe“ na kojoj ćemo se baviti pitanjem utjecaja javnih institucija na svijest o klasnoj borbi, odnosno ekonomskim nejednakostima u kojima živimo. Zašto svjetonazorska pitanja koja se tiču nacionalnog i vjerskog identiteta snažno odjekuju javnim prostorom dok se pitanja poput ekonomskog fašizma guraju pod tepih? Na koji način kazalište kao institucija može pridonijeti da se ta pitanja uvedu u širu javnu raspravu? Koje su političke posljedice takve akcije?
http://youtu.be/spBIZ-JQodg

U iščekivanju riječkog gostovanja, Montažstroj vas poziva da pogledate najnoviji glazbeni video ovog umjetničkog kolektiva. Spot „Bjesnilo“ fragment je iz predstave „A gdje je revolucija, stoko?“ nastao na citatima edukativnog dokumentarnog filma o bjesnoći iz 1978. godine te pjesme „Psi“ beogradske glazbene skupine U škripcu iz 1982. godine. Tematizirajući naizgled iskorijenjene opasnosti ali i strahove od epidemiološke katastrofe, glazbeni video „Bjesnilo“ otvara prostor za razmišljanje o različitim oblicima bjesnoće u suvremenom svijetu.

HNK Ivana pl. Zajca i Montažstroj Vas pozivaju da im se pridružite na predstavi i tribini!

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...