Početna - IZDVOJENO - Get lost please, izložba
GET-LOST-PLEASE

Get lost please, izložba

U petak, 23. listopada u 20 h otvoriti će se samostalna izložba Ane Sabolić pod nazivom Get Lost Please u Galeriji SKC u Omladinskom kulturnom centru Palach (kružna 8). Uz izložbu, održat će i Psihogeografska radionica u srijedu 21. listopada u 11:00 sati također u Omladinskom kulturnom centru Palach. GET LOST PLEASE prva je u nizu od ukupno tri samostalne izložbe mladih autora u okviru programa Zvučni Zid.

Psihogeografska radionica Ane Sabolić okvir gradi na ideji flâneura; odabirom jedne od mapa, sudionici radionice preuzimaju upute za kretanje i u postojeće ‘zadatke’ upisuju dionice vlastitih lutanja. Mape kojima se sudionici služe, zamjenjuju karte, kao preglede fiksnih točaka, deteritorijaliziranim i osobnim koje umjesto od naziva kreće od geste i kaoosnovnu referencu priziva tijelo koje ostvaruje odnos s prostorom. Kretanje se stoga, uz uputu, temelji na perspektivi onoga koji luta, promatra i na različite načine bilježi. Grad koji ispisuje flâneur odupire se stvaranju cjelina i nije lokus urbanističkog, već susret dojmova koji pojmu prostora dodaju dimenziju osjetilnog – auditivnog, olfaktivnog i taktilnog – te nizove asocijacija kroz koje se prostor grada može ostvariti kao ono što jest, ono što je bilo ili nije bilo i ono što može ili ne može biti. Rezultati lutanja – zapisi, snimke, crteži – koji se predstavljaju po završetku radionice, nude kartografiju čiji objekti postoje kao nova prepoznavanja, odnosno kao osporavanje i prevrednovanje funkcija kojima su zadane klasične karte. Međuigrom dvaju svjetova, onog tehničkog i objektnog koji pripada zemljopisnoj karti, te onog subjektivnog koji se ispisuje u kontaktu, pojam se urbanog transformira u živo tkivo interakcija koje pozivaju na uspostavu grada kao mnoštva i podcrtavaju mogućnosti koje trajna, ali i usputna obilježja prostora, iskazuju kao fluid. Lutanje za Get lost please nije tek faux pas, odstupanje kojim pojmu grada pokušavamo dodati vlastitu perspektivu, već naprotiv, ono iz čega uopće kreću imenovanja i sadržaji karata. (Eva Simčić)

Ana Sabolić rođena je 1990. u Varaždinu. Magistrirala je 2015. likovnu pedagogiju (smjer grafika) na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Aktivno djeluje na području vizualne kulture i novih medija. Izlagala je na nekoliko samostalnih i brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za vrijeme studija više puta je nagrađivana, a među nagradama jeRektorova nagrada Sveučilišta u Rijeci za umjetnički rad 2014. godine. U svojim radovima uglavnom ispituje kontakt organizam-okolina, fascinirana fenomenom psihogeografije. Trenutno živi i radi u Rijeci.

Izložba ostaje otvorena do 29.10.2015. a može se razgledati radnim danom i subotom od 15-20 h.

Projekt Zvučni zid potpomognut je sredstvima Ministartsva kulture Republike Hrvatske.

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...