Početna - IZDVOJENO - Globalno zagrijavanje pogoduje povećavanju gmazova
Gmazovi
foto: Jason Bourque / University of Florida

Globalno zagrijavanje pogoduje povećavanju gmazova

Prije desetak milijuna godina zmije su bile velike poput konja, dok su konji bili veličine današnjih zmija, a nastavi li se globalno zagrijavanje taj bi scenarij mogli ponovo gledati. Naime, istraživanje pokazuje da više temperature pogoduju manjim sisavcima i većim reptilima. Tako je bilo tijekom paleocena, kada su temperature iznenada porasle za 5 do 8 stupnjeva.

Jonathan Bloch, paleontolog iz muzeja povijesti prirode na Floridi, proučavao je vezu veličine tijela i globalnih temperatura, posebice tijekom toplog razdoblja poznatog kao paleocensko-eocenski temperaturni maksimum.

Proučavao je nalazište fosila u rudniku Cerrejon u Kolumbiji i pronašao dokaze 60 milijuna godina starih kornjača veličine stolova i zmije nazvane titanoboa koja je bila dugačka poput autobusa.

Bloch je kazao kako su tada zmije bile takve veličine da bi se jedva provukle kroz dvokrilna vrata i bile promjera oko metar.

Životi reptila ovise o temperaturi okoline, a stručnjaci procjenjuju da je tijekom paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma prosječna globalna temperatura porasla od 5 do 8 stupnjeva zbog intenzivnog i neobjašnjivog emitiranja stakleničkih plinova.

Orijaška zmija titanoboa napredovala je na temperaturama koje su se kretale oko 34 Celzijeva stupnja.

Prema istraživanjima paleontologa, u razdoblju paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma prije 55 milijuna godina sisavci su se smanjili pa su sadašnji konji tada bili tek veličine domaće mačke.

Tijela sisavaca smanjila su se, tvrde znanstvenici, zbog toga što su imali više teškoća u održavanju temeprature tijela i manje biljne hrane na raspolaganju pa su bolje prolazile sitnije životinje unutar iste vrste.

Znanstvenik Bloch ističe da se razine atmosferskog ugljičnog dioksida sada približavaju onima tijekom paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma.

(I:nbcnews/hrt)

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...