Početna - IZDVOJENO - Gordana Cerjan – Letica: Zašto ću glasovati za Kolindu Grabar Kitarović?
web

Gordana Cerjan – Letica: Zašto ću glasovati za Kolindu Grabar Kitarović?

Sveučilišna profesorica dr. Gordana Cerjan – Letica poslala je medijima pismo kojim izražava potporu Kolindi Grabar Kitarović kao predsjedničkoj kandidatkinji.

Prof. dr. Gordana Cerjan – Letica:

Zašto ću glasovati za Kolindu Grabar Kitarović

Kao pripadnica buntovnog studentskog naraštaju iz kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina minulog stoljeća i kao feministička aktivistica iz doba samoupravnih „ženskih kvota“ veselim se zbog činjenice da je jedna obrazovana, profesionalno uspješna i ambiciozna žena došla u vrlo izglednu priliku da postane prva demokratski izabrana predsjednica Republike u našoj povijesti.
Osobno ću iz najdubljih feminističkih i profesionalnih uvjerenja glasovati za Kolindu Grabar Kitarović, a pokušat ću ukratko objasniti zašto smatram da bi za nju trebale glasovati i sve žene koje vjeruju u načelo rodne ravnopravnosti i pravednosti u suvremenom hrvatskom društvu.

Kakvim hrvatskim govore predsjednički kandidati

Na prethodnih pet predsjedničkih izbora za predsjednicu RH natjecalo se šest žena i rezultati koje su ostvarile ukazivali su kako su predrasude prema samoj ideji da bi nas vodila žena bile jedan od bitnih čimbenika zbog kojih je, primjerice, karizmatična ikona Hrvatskog proljeća dr. Savka Dabčević-Kučar na izborima 1992. dobila samo 6.02% glasova!
Ni druge žene predsjedničke kandidatkinje nisu imale previše izborne sreće.

Najbolje je, zbog snažne stranačke organizacije i angažiranih velikih financijskih sredstava, prošla Jadranka Kosor na izborima 2005., osvojivši 20.31% glasova.
Ostale kandidatkinje imale su više-manje ukrasnu ulogu u izborima: dr. Vesna Pusić je osvojila 7.25% glasova 2009., Đurđa Adlešić 2.68% 2005., Vesna Škare Ožbolt1.89% 2009. i, konačno, Doris Košta 0.37% 2005.

Zašto mislim da bi za Hrvatsku bilo bolje da ima predsjednicu, a ne predsjednika Republike i zašto mislim da je Kolinda Grabar Kitarović pravi izbor?

Temeljni problem s kojim se već godinama susreću hrvatske građanke i građani, lokalna samouprava i cijela država jest problem duga, zaduženosti ili, kako se to dramatično, ne bez razloga, naziva „dužničkog ropstva“.

Jedan od ključnih razloga stvaranja bilo kojeg duga je život iznad mogućnosti, rastrošnost: pojedinca, obitelji, države. Izlaz iz dužničkog ropstva nije moguć bez dobro osmišljene štedljivosti u kojoj smo mi žene znatno uspješnije od muškaraca.

Dosadašnja je kampanja zorno pokazala rodnu razliku u vizijama štedljivosti između Kolinde Grabar Kitarović i dr. Ive Josipovića. Dok Josipović uopće ne spominje mogućnost ušteda, štoviše dok predlaže revolucionarne ustavne reforme koje, po logici stvari, impliciraju i ogromne reformske troškove s teško predvidljivim učincima, Kolinda Grabar Kitarović predlaže promjene koje SIGURNO donose velike uštede: preseljenje Ureda predsjednika RH u zgradu prikladnu ustavnim ovlastima (u Visokoj ulici 18), bitno smanjenje broja zaposlenih i proračuna Ureda PR.

Štedljivost kao jedno od ključnih načela djelovanja nove predsjednice Republike zasigurno bi imala lančanu reakciju, jer bi djelovala kao poticaj i uzor za ponašanje drugih državnih dužnosnika i institucija.
Izbor žene-predsjednice Republike svrsta bi našu zemlju u maleni krug od dvadesetak zemalja u kojima su žene ovog časa predsjednice države ili vlade, a čije su ekonomije u pravilu u dobrom stanju. Među njima je najpoznatija, dakako, Angela Merkel, a sve govori u prilog zaključka da će i Amerika slijedeće godine dobiti predsjednicu Hillary Clinton.

Kao feministica staroga kova teško mogu shvatiti mlađe feministkinje koje su odustale od načela sestrinske solidarnosti i javno – zbog uskih stranačkih interesa ili predrasuda – potporu iskazuju muškarcu dr. Ivi Josipoviću ne shvaćajući kako bi važnu ulogu za poboljšanje rodne ravnopravnosti imala sama činjenica da na čelu države imamo ženu.

Dakako, ne bilo kakvu ženu, već ženu čija se znanja, radna iskustva i kompetencije izvrsno podudaraju s onima koja zahtjeva ustavni položaj predsjednice Republike Hrvatske.
Naime, predsjednica Hrvatske predstavlja i zastupa našu zemlju u zemlji i inozemstvu, zadužena je za stvaranje ozračja zajedništva i za harmonično funkcioniranje svih ogranaka vlasti te za imenovanje i djelovanje diplomacije, sigurnosnih službi, nacionalne sigurnosti i obrane.

Kao poliglotkinja, bivša ministrica vanjskih poslova, karijerna diplomatkinja, ali i kao žena bez predrasuda prema drugim svjetonazorima, vjerama i uvjerenjima, Kolinda Grabar Kitarović zaslužuje naše ženske glasove: liberalne, laburističke, zelene, socijaldemokratske i konzervativne.

Zaslužuje ih i zbog plime eksplicitnih i implicitnih seksističkih stereotipa kojom su je dr. Ivo Josipović („slika bez tona“), Zoran Milanović („maskota HDZ-a“) i nepoznati protagonisti prljave kampanje („Barbika“, „plavuša“) sustavno difamiraju u javnosti bez ikakve javne reakcije pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, brojnih udruga koje se navodno zalažu za rodno ravnopravnost i navodno bore protiv govora mržnje.
Zato vas osobno pozivam da iziđemo na izbore i da našim glasovima bitno doprinesemo pobjedi prve predsjednice Republike Hrvatske u našoj kratkoj demokratskoj povijesti.
Pobjedi Kolinde Grabar Kitarović.

Prof. dr. Gordana Cerjan – Letica 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...