Početna - IZDVOJENO - Grad Opatija pita građane koliko žele da traje privremena zabrana radova tijekom sezone
grad opatija
arhiva

Grad Opatija pita građane koliko žele da traje privremena zabrana radova tijekom sezone

U pripremi je nova odluka o privremenoj zabrani izvođenja radova tijekom ljetne sezone o kojoj bi ubrzo trebalo odlučivati Gradsko vijeće Opatije, no prije toga odluka je stavljena na savjetovanje javnosti.

Prema odredbama nove odluke, dosdašnja zabrana radova koja je do sad bila na snazi bila bi nešto blaža pa bi tako zabrana radova umjesto 15. svibnja,  počela 15 dana kasnije, 1. lipnja u donjim opatijskim naseljima, dok bi u Dobreću zabrana vrijedila od 15. lipnja, a i trajala bi do 15. rujna. Za Veprinac, Poljane, Malu Učku i Velu Učku nije predviđena zabrana, osim u slučajevima blagdana, ili nedjelje tijekom ljetnog perioda.

Prema obrazloženju postojeća Odluka izazivala je oprečne reakcije, s jedne strane zahtjeve turističkog gospodarstva i iznajmljivača da se onemogući izvođenje radova tijekom turističke sezone, nedjeljama i blagdanima, te s druge strane zahtjeve investitora i izvođača radova da se vrijeme radova ničim ne ograničava, pogotovo što su u zimskom periodu mogućnosti gradnje vrlo često ograničene hladnoćama i kišama. Iz postojeće odluke je zadržano rješenje prema kojima gradonačelnik može odobriti izvođenje radova i u periodu zabrane ako se radi o hitnim intervencijama komunalnih društava ili o radovima od značaja za turizam i gospodarstvo odnosno o većim projektima od posebnog interesa.

Nadzor  će provoditi komunalno redarstvo, a kazne se kreću u iznosu od 100 do 150 tisuća kuna za pravnu osobu koja izvodi radove suprotno odluci, odnosno 15 do 30 tisuća kuna za fizičku osobu. Za inžinjera gradilišta i voditelja radova također je propisana kazna u iznosu od 15.000 do 30.000 kuna.

Javno savjetovanje otvoreno je do 25. studenog, a sve prijedloge, sugestije i mišljenja zainteresirani mogu poslati na mail adresu ksenija.gunja@opatija.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...