Početna - IZDVOJENO - Grad Opatija uređuje središte Ike i obilježava 300. godina ikarskog brodogradilišta

Grad Opatija uređuje središte Ike i obilježava 300. godina ikarskog brodogradilišta

Gradu Opatiji dodijeljena je potpora za dva međusobno povezana projekta u iznosu od ukupno 2.002.426 kuna. Projektima će biti primjereno uređeno središte Ike te dostojanstveno obilježena važna obljetnica – 300. godina ikarskog brodogradilišta.
Projekt uređenja i interpretacije povijesnog škvera u Iki usmjeren je očuvanju i prezentiranju bogate maritimne baštine, brodogradnje, pomorstva i ribarstva na području Ike i okolice.
Ika je staro ribarsko mjesto smješteno na padinama Učke.
Pomorstvo, brodogradnja i ribarstvo odigrali su značajnu ulogu u oblikovanju života ljudi toga kraja. Ikarsko je brodogradilište odnosno škver postojalo još daleke 1719. godine kada je bilo preseljeno iz ušća Rječine. U početku su se gradile manje brodice za potrebe lokalnih ribara, a gradnja velikih brodova započela je 1801. godine.
Zlatno doba ikarske brodogradnje trajalo je do 1887. godine, a svaka je aktivnost zamrla 1905. godine kada je škver zatvoren. Ikarski je zaljev oduvijek bio lokacija iznimno pogodna za ribolov. Stoga ne čudi da je u Iki sagrađena i tvornica za preradu ribe koja je radila do 90-tih godina 20. stoljeća i izvozila ribu u više od 70 zemalja svijeta. Tvornica je ribu nabavljala od domaćih ribara i zapošljavala domaće stanovništvo.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...