Početna - IZDVOJENO - Grad Rijeka i ove godine osigurao 200 tisuća kuna Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja
web

Grad Rijeka i ove godine osigurao 200 tisuća kuna Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja

S ciljem omogućavanja veće sigurnosti građana, Grad Rijeka će i u 2015. godini osigurati 200 tisuća kuna za rad riječke stranice Hrvatske gorske službe spašavanja te 20 tisuća kuna za rad riječkog ogranka Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa. Grad Rijeka također je dao i podršku izgradnji nove baze GSS sa helidromom na Rujevici, a prema najavama iznesenim na gradonačelnikovom kolegiju, sletilište za helikoptere moglo bi biti uređeno ove godine.

 Prema riječima tajnika riječke stranice Hrvatske gorske službe spašavanja Danijela Frlete, u 2014. godini provedene su 43 akcije spašavanja i pružanja prve pomoći, tijekom kojih su posebno obučeni volonteri spasili 119 ljudskih života, a prosječan doprinos svakog člana  GSS-a iznosio je 22 dana. Iako statistika govori kako je broj intervencija u padu, radi se o tome da je na broj intervencija utjecala i činjenica da prošle godine nije radilo skijalište na Platku, a brojne intervencije za vrijeme ledenog nevremena u Gorskom kotaru i spašavanju života u poplavama u Gunji vode se kao dvije akcije spašavanja. Također, članovi GSS-a sudjelovali su u velikoj međunarodnoj akciji spašavanja njemačkog speleologa s dubine 980 m i 3,5 km od ulaza u jamu, jednoj od najtežih speleoloških akcija spašavanja ikad izvedenih na svijetu.

Frleta je najavio kako se u ovoj godini planira uređenje helidroma na Rujevici. U tijeku je ishođenje lokacijske dozvole, a priprema projekta je s 250 tisuća kuna poduprta iz državnog proračuna.

Kako je kazao pročelnik Odjela za gradsku upravu i samoupravu Mladen Vukelić, Grad Rijeka već godinama, i prije nego što je uvedena zakonska obveza, sufinancira rad Gorske službe spašavanja, procjenjujući da se radi o službi čiji je rad izuzetno bitan za sustav zaštite i spašavanja u Rijeci. S istim ciljem već se niz godina podupire i rad Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa – Grupe potražnih pasa Rijeka, čija je članica i u protekloj godini uspješno položila ispit u sklopu najtežeg svjetskog licenciranja vodiča i potražnih pasa.

Zahvalivši se članovima GSS-a i Udruge za obuku potražnih pasa na njihovom radu na u spašavanju ljudskih života, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako će Grad Rijeka i ubuduće podupirati njihove rad te izrazio nadu da će financijska situacija dozvoliti veće izdvajanje sredstava za rad Udruge za obuku potražnih pasa u budućnosti. Podsjetivši kako je Grad Rijeka definirao lokaciju bazne stanice i helidroma te ustupio pravo gradnje na gradskom zemljištu bez naknade, gradonačelnik je izrazio nadu da će se u projekt uređenja bazne stanice s helidromom uključiti i Primorsko-goranska županija te nadležna ministarstva pa bi ako tako bude, ove godine mogao biti uređen i helidrom.

172 osobe na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa u 2014. godini
Grad Rijeka, trgovačka i komunalna društva u vlasništvu Grada Rijeke, kao i ustanove čiji je osnivač Grad Rijeka, tijekom 2014. godine, kao i prethodnih godina, koristili su mjere aktivne politike zapošljavanja. Temeljem najpopularnije mjere –  stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa iskustva u radu steklo je 172 mladih, dok je druge mjere poticanja zapošljavanja, kao što su zapošljavanje na mjestu pomagača u nastavi ili sudjelovanje u javnim radovima, koristila 31 osoba.

Gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako se radi o učinkovitim mjerama, koje su mladim ljudima omogućile da stjecanjem iskustava u radu i polaganjem stručnog ispita ostvare prednost na tržištu rada. Najbolji od njih primljeni su u radni odnos, pa ih je u Gradu Rijeci zaposleno 17, a u Agenciji za poticanu stanogradnju Grada Rijeke dvoje. Prema Planu prijama na stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa u Grad Rijeku za 2015. godinu, primit će se 71 mlada osoba.

Izmjene odluke o stipendiranju prema socijalnim kriterijima
Gradskom vijeću upućene su izmjene i dopune Odluke o stipendiranju učenika srednjih škola i studenata prema socijalnim kriterijima. Kako je kazala Marija Japundža Broznić iz Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, protekle je godine uspješno proveden prvi natječaj za dodjelu stipendija, temeljem kojeg stipendije prima 19 učenika i studenata, no prvi ciklus natječaja ukazao je i na potrebu izmjene nekih kriterija.

Predloženim izmjenama želi se omogućiti da stipendije mogu primiti već učenici ili studenti na prvoj godini školovanja te da dodatne bodove primaju učenici uzorna vladanja, kao i da se svake godine prilikom raspisivanja natječaja posebno utvrdi u kojem će se omjeru stipendije dodijeliti učenicima, a u kojem omjeru studentima. Naime, do sad je 70 posto stipendija bilo namijenjeno za učenike, a 30 posto za studente, no iskustvo je pokazalo kako postoji veća potreba za dodjelu stipendija učenicima. Za nacrt ove odluke provedeno i  savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Gradonačelnik Obersnel je podsjetio kako Grad Rijeka dodjeljuje stipendije za izvrsne studente i učenike, od osnutka Grada kao jedinice lokalne samouprave, no u međuvremenu se ukazala potreba za uvođenjem i drugih vrsta stipendija, pa su tako uvedene stipendije za deficitarna zanimanja te socijalne stipendije. Ujedno je naglasio kako je prvi ciklus natječaja pokazao da su svi stipendisti redom mladi ljudi koji su u dosadašnjem obrazovanju postigli zapažene rezultate.

Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih subvencija iz Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke
Odjel gradske uprave za poduzetništvo objavit će Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu nepovratnih sredstava za deset od dvanaest mjera iz Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke. Prema riječima pročelnika Andrije Vitezića, Javni poziv će biti otvoren do iskorištenja sredstava, koje su proračunom za 2015. utvrđene u iznosu 2.000.000,00 kuna, a najkasnije do 30. rujna 2015. Za preostale dvije mjere u tijeku je postupak pregovora s potencijalnim partnerima za njihovu realizaciju.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...