Početna - IZDVOJENO - Građani upoznali povijest grada kroz stare filmove o Rijeci
USG_Art-kino Croatia

Građani upoznali povijest grada kroz stare filmove o Rijeci

U sklopu volonterskog programa Centra tehničke kulture Rijeka „Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli“ građani su u subotu, 23. siječnja, posjetili Art-kino Croatia gdje su dobili priliku pobliže se upoznati s povijesti grada kroz stare filmove o Rijeci.

Skupina od pedesetak građana različitih generacija okupljenih u programu „Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli“ kojeg provode volonteri i djelatnici CTK Rijeka subotnje su jutro proveli u Art-kinu Croatia. Uz vodstvo Ines Volf, suradnice za odnose s javnošću i marketing u Art-kinu Croatia, posjetitelji su dobili priliku upoznati se s poviješću i prostorom jednog od najljepših i najatmosferičnijih kina u gradu: zasigurno nema Riječana kojeg uz ovo kino i njegov „baršunasti“ interijer ne vežu lijepe uspomene vezane uz specifične filmove, događaje, osobe ili dijelove života.

Bogata povijest kina koje od 90-tih godina nosi naziv Croatiavezana je uz djelovanje riječkog Kapucinskog samostana. Kapucini su u 17. stoljećustekli vlasništvo nad posjedom na kojem se nalazi današnje kino te su zaslužni za izgradnju sklopa građevina crkvene i svjetovne namjene koje su i danas u funkciji. Tridesetih godina 20. stoljeća u kapucinskom kazalištu TeatrinoCappuccini počinju se prikazivati kazališne predstave i filmske projekcije, a zanimljivo je da se u prostoru kojeg već desetljećima svi poznaju kao kino u počecima nalazila vrlo produktivna kapucinska tiskara Miriam.

Kako posjet kinu bez prikazivanja filma ne bi bio potpun, Art-kino Croatia je za građane pripremio prikazivanje tri povijesna filma o gradu Rijeci: Rijeka u obnovi, Jedan dan u Rijeci i Rijeka, luka srednje Europe. Stari filmovi s autentičnim prikazima Rijeke posjetiteljima su omogućili uvid u neke od važnih povijesnih događaja koji su se u gradu dogodili tijekom 20. stoljeća poput ukidanja granice između Rijeke i Sušaka i obnove nakon oslobođenja grada, a s posebnim zanimanjem posjetitelji su pratili prikaze riječke luke, podsjetivši se koliko je važnu ulogu ona imala u životu grada i njegovih stanovnika. Nakon upoznavanja povijesti kina i sjećanja na Rijeku nekih drugih vremena, građani su zavirili u projekcijsku kabinu gdje su se pobliže upoznali s procesom prikazivanja filmova te saznali više o bogatom programu kojeg danas provodi Art-kino.

Posjetu Art-kinu Croatia organiziran je u sklopu volonterskog programa “Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli” koji već pet godina kroz svoje aktivnosti radi na informiranju i educiranju građana Rijeke o bogatoj povijesnoj, kulturnoj i umjetničkoj baštini grada. Program zainteresiranima nudi priliku da kroz organizirane obilaske i tematska predavanja bolje upoznaju Rijeku te da svojim znanjima i iskustvima i sami doprinesu popunjavanju mozaika o bogatoj baštini našega grada. U programu volonterski sudjeluju i mnogi riječki stručnjaci iz različitih sfera javnoga života, a osim u aktivnostima, Riječani mogu sudjelovati i u životu Facebook grupe „Rijeka – upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli“. Grupa broji više od 1.600 članova koji u njoj izmjenjuju informacije, fotografije i zanimljivosti o različitim riječkim temama i događajima.

Aktivnosti programa “Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli” provode se svaki mjesec, a informacije o obilascima i najave događanja možete pratiti na web stranici Centra tehničke kulture Rijeka ili se prijaviti na mailing listu porukom na dpredrag@ctk-rijeka.hr.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...