Početna - IZDVOJENO - Grade se tri studentska paviljona u Rijeci
rijeka
Grad Rijeka

Grade se tri studentska paviljona u Rijeci

Sva tri buduća studentska paviljona u Sveučilišnom kampusu dostigla su svoju konačnu visinu, a s radovima, kaže inženjer gradilišta Mile Šuker, najdalje se odmaklo na paviljonu 1 koji je već počeo poprimati konačni izgled.

– Na svim objektima dovršena je betonska konstrukcija, a na paviljonu 1 djelomično je postavljena i fasada koja se sastoji od betonskih panela te dijelom od aluminijskih ploča. Prvi nam je cilj zatvoriti objekte, odnosno zatvoriti sve otvore na objektima. Tako da smo trenutno u fazi postavljanja staklenih stijena te fasade. Za razliku od paviljona 1 na kojem je djelomično završena fasada ona će se na paviljonu 4 tek sada početi postavljati, kaže Šuker.

Kroz nekoliko tjedana, dodaje, započet će i postavljanje podova, keramičarski te ličilački radovi, a tek tada u studentskim će se paviljonima moći nazreti konačni izgled, piše Novi list.

Tempo radova, kaže rektor Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Pero Lučin, ide prema planu, a što je još važnije i plaćanje investicije »teške« 175 milijuna kuna koja se financira kroz Europski fond za regionalni razvoj teče nesmetano.

– Nadamo se da plaćanje neće zapeti dok se oformi nova Vlada. Već smo proveli natječaje za opremanje objekata, a još nam preostaje okončati natječaj za infrastrukturu i šetnicu, jer osim samih zgrada studentskog smještaja potrebno je izgraditi nužnu infrastrukturu kojom prolaze toplovodi, struja, hladnovod, sve instalacije, kanalizacija i ostali priključci potrebni za funkcioniranje zgrada, kaže rektor.

Dodajući kako s optimizmom gleda na srpanj iduće godine kada će u studentske paviljone useliti prvi stanari i to sudionici Europskih sveučilišnih igara rektor ističe da očekuje kako će se vanjski radovi na svim objektima okončati do kraja siječnja.

– Paralelno se rade vanjski i unutarnji radovi, u svim paviljonima sve su sobe već pregrađene, a već je počelo i stavljanje fasade tako da kašnjenje radova ne postoji, navodi prof.dr. Lučin.

Rok koji izvođač radova, tvrtka Lavčević d.o.o. ima za dovršetak gradnje paviljona koje je projektirala tvtka x.3.m d.o.o je 15. svibnja, a nakon toga slijedi opremanje objekata namještajem, informatičkom opremom i sitnim inventarom kako bi sve bilo spremno za srpanj i domaćinstvo Rijeke Europskim sveučilišnim igrama.

Gradnju paviljona sa 754 ležaja i ukupne površine 18.431 četvornih nadzire tvrtka Interkonzalting d.o.o., a budući paviljoni bit će peterokatnice. Paviljon 1, u čijoj se izgradnji do sada najviše odmaknulo i koji će biti prvi dovršen, imat će 65 blokova dvokrevetnih soba, 32 jednokrevetne sobe, 5 soba za invalide, a na ukupnoj površini od 6.739 četvornih metara svoj će krevet naći 297 studenata.

Blok sobu koristit će četvero studenata, a riječ je o sobi koja se sastoji od dviju soba, ulaznog prostora, kupaonice, wc-a, kuhinje i loggie, ukupne površine 46,5 četvornih metara. Od posebnih sadržaja u paviljonu 1 nalazit će se trim kabinet s popratnim sadržajima, površine 550 četvornih metara, kao i prostor za bicikle.

Paviljon 2, slične ukupne površine od 6.782 četvorna metra, također će imati 65 blokova soba i 5 soba za invalide, ali i 24 apartmana za nastavnike te će objekt raspolagati s 289 ležajeva, a od posebnih sadržata taj će paviljon imati učionice te prostor za bicikle.

Površinom najmanji paviljon 4 imat će 168 ležajeva raspoređenih u 42 bloka dvokrevetnih soba, a na 4.909 četvornih metara smjestit će se i tehnički pogon, centralna praonica rublja, samoposlužna praonica za studente sa strojevima na žetone, kao i studentski centar sa svim svojim sadržajima, od ureda ravnatelja do studentskog servisa, koji će i upravljati svim objektima.

Dovršetkom gradnje sva tri paviljona procjenjuje se da će osigurati studentski smještaj za 40 posto studenata koji dolaze na studij u Rijeku, te će se omogućiti jednakost studenata u programima razmjene u cilju veće integracije u europski istraživački prostor.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...