Početna - IZDVOJENO - Gradonačelnik na svečanom prijemu zalutao između zakona i bezakonja
web

Gradonačelnik na svečanom prijemu zalutao između zakona i bezakonja

Ne računajući na činjenicu da gospodarstvenici trebaju poslovati u okviru zakona gradonačelnik Opatije, Ivo Dujmić, je na svečanom prijemu koji se održao u utorak u hotelu Royal pohvalio one gospodarstvenike koji se zakona ne pridržavaju.

U kongresnoj dvorani novog opatijskog  hotela Royal u utorak je  povodom predstojećih blagdana i Nove godine, održan svečani prijem gradonačelnika Ive Dujmića i predsjednika Gradskog vijeća Grada Opatije prof.dr.sc. Viktora Peršića na kojem su se okupili predstavnici društvenog i poslovnog života grada i šire regije. Među njima bio je i pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, generalni talijanski konzul Renato Cianfarani, vijećnici opatijskog Gradskog vijeća, pročelnici i drugi djelatnici opatijske gradske uprave, čelnici i predstavnici susjednih i drugih gradova i općina, zatim predstavnici gospodarskog, kulturnog, sportskog i općenito društvenog i javnog života grada i županije, kao i brojni predstavnici medija.

Sve to bi bilo uobičajeno i prihvatljivo da gradonačelniku nije izletio jedan neprimjereni gaf koji je stvorio tako što je javno pohvalio ugostitelja Stjepana Dunatova zbog uređenja dva ugostiteljska objekta, Pizzerie Roko i Konobe Food Roko. U takvim pohvalama ne bi bilo ničeg neuobičajenog da je ugostitelj Stjepan Dunatov uređenje svojih objekata prilagodio zakonu i urbanističkim planovima. Očito gradonačelniku nije poznato da su vanjske terase dva popularna objekta Pizzerie Roko i Konobe Food Roko sagrađene nezakonito.

Stjepan Dunatov nije ishodio nikakve dozvole, a ni suglasnosti za izgradnju predmetnih terasa, a niti terase takvog oblika i karaktera spadaju u kategoriju terasa i pratećih objekata za koje nije potrebna izrada projektne dokumentacije i urbanističke dozvole. Gradonačelnik je očito zalutao u maglu svojih mešetarenja s tzv. uglednim lokalnim gospodarstvenicima da više ni sam ne zna kad ih mora hvaliti, a kad njihovo nezakonje prikrivati.

Žalosna je ali i zastrašujuća činjenica da komunalno redarstvo  Grada Opatije ne uspjeva primjetiti da se danima na tim dvjema lokacijama uz ta dva ugostiteljska objekta izvode građevinski radovi. Posebice takvo nešto ima svoju težinu ako uzmemo u obzir da stara jezgra Opatije predstavlja spomenik kulture i da su građevinski zahvati u takvim prostorima strogo u ingerenciji nadležnog konzervatorskog odjela. Istovremeno ti isti komunalni redari uspjevaju primjetiti nepropisno parkiran automobil od izvjesnog socijalno ugroženog stanovnika Opatije i zataknuti mu za brisač poveću novčanu kaznu.

Pišući o ovakvoj temi ne možemo da ne otvorimo ključno pitanje morala u lokalnoj politici i rak ranu ovog društva u cjelini, a to je gdje je nestala pravda i jednakost među građanima. Autor ovog teksta i redakcija ovog portala nemaju ništa protiv gospodarstvenih aktivnosti poduzetnika Stjepana Dunatova, dapače pozdravljamo sve ono što oplemenjuje sredinu i čini je mjestom ugodnijim za život. Međutim, smisao našeg rada i postojanja orijentiran je ravnopravnosti i pravednosti i smatramo da bi se prema svim građanima i  poduzetnicima trebalo postupati jednako. To što jedan gospodarstvenik nosi ime Stjepan Dunatov ne može i ne smije značiti ništa u smislu pozitivnih zakonskih propisa i minimuma moralnih načela.

Svaki gospodarstvenik, a i građanin može ostvariti pojedina prava samo ako su ona u skladu sa zakonom i ako je on kao individua ispunio i uvjete za ostvarenje tih prava. Sve drugo stvar je pogodovanja i primjena različitosti među jednakima.

Nije potrebno posebice isticati da takvi stavovi i primjeri nužno i neminovno otvaraju prostor sumnjama u korumptivne špekulacije i predstavljaju krajnji nemoral.

Na posljetku možemo zaključiti da je gradonačelniku bilo pametnije šutjeti nego izricati hvale onomu tko zaslužuje osude. Za kraj možemo upotrijebiti standardnu hrvatsku parolu: Pozivamo institucije da obave svoj posao.

 

 

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...