Početna - IZDVOJENO - Grčka preuzima predsjedništvo nad EU
foto: Guardian

Grčka preuzima predsjedništvo nad EU

1. siječnja 2014. godine Grčka preuzima predsjedanje Europskom unijom kao posljednja zemlja od zemalja  „Trio predsjedništva“ koje su, uz Grčku, u ovom ciklusu činile Irska i Litva. Ove tri države zajednički su donijele strukturu predsjedanja u 18-mjesečnom ciklusu.

Glavni ciljevi koje bi Grčka trebala ostvariti su povećanje gospodarskog rasta i broja radnih mjesta, čuvanje stabilnosti eura, jačanje razvoja putem pozitivnih migracijskih politika te redefiniranje pomorske politike EU-a.

Grčka će predsjedati Europskom unijom do 30. lipnja 2014.

Pregovori sa Srbijom

U siječnju će Srbija, koja je status kandidata dobila u ožujku 2012., a EU je odobrila otvaranje pregovora u lipnju 2013., započeti pristupne pregovore.

“Posebno samo zadovoljni činjenicom da tijekom našeg predsjedanja započinju pregovori sa Srbijom. Mislim da će od toga imati koristi cijela regija i sve zemlje”, rekao je nedavno u Bruxellesu na predstavljanju programa grčkog predsjedništva zamjenik ministra vanjskih poslova Dimitris Kurkulas.

S obzirom na to da Grčka nije priznala neovisnost Kosova, upitan o tome hoće li to utjecati na pregovore sa Srbijom, Kurkulas je rekao da je novi korak Srbije prema eurointegracijama dobra vijest i za Kosovo, a da “činjenica da neke od europskih zemalja nisu priznale deklaraciju o neovisnosti Kosova nije prepreka napretku u odnosima s Kosovom”.

Grčka je jedna od zemalja koja se uvijek zalagala za eurointegracije zemalja zapadnog Balkana, a upravo tijekom jednog od prethodnih grčkih predsjedanja Unijom, a ovo će biti peto otkad je ušla u EU 1981., potvrđena je u Solunu 2003. europska perspektiva zapadnog Balkana, koja je tada obuhvaćala i Hrvatsku.

Jedno od pitanja tijekom grčkog predsjedanja bit će i napredak u pristupnim pregovorima s Turskom, koja je započela pregovore kad i Hrvatska, a minimalno je napredovala.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Radovi na uređenju Ulice R.K. Jeretova gotovi do 5. ožujka

Po najavi dobivenoj od Županijske uprave za ceste, radovi na uređenju ulice Rikarda Katalinić Jeretova trajati će do 5. ožujka.“Do ...