Početna - IZDVOJENO - Grčka preuzima predsjedništvo nad EU
foto: Guardian

Grčka preuzima predsjedništvo nad EU

1. siječnja 2014. godine Grčka preuzima predsjedanje Europskom unijom kao posljednja zemlja od zemalja  „Trio predsjedništva“ koje su, uz Grčku, u ovom ciklusu činile Irska i Litva. Ove tri države zajednički su donijele strukturu predsjedanja u 18-mjesečnom ciklusu.

Glavni ciljevi koje bi Grčka trebala ostvariti su povećanje gospodarskog rasta i broja radnih mjesta, čuvanje stabilnosti eura, jačanje razvoja putem pozitivnih migracijskih politika te redefiniranje pomorske politike EU-a.

Grčka će predsjedati Europskom unijom do 30. lipnja 2014.

Pregovori sa Srbijom

U siječnju će Srbija, koja je status kandidata dobila u ožujku 2012., a EU je odobrila otvaranje pregovora u lipnju 2013., započeti pristupne pregovore.

“Posebno samo zadovoljni činjenicom da tijekom našeg predsjedanja započinju pregovori sa Srbijom. Mislim da će od toga imati koristi cijela regija i sve zemlje”, rekao je nedavno u Bruxellesu na predstavljanju programa grčkog predsjedništva zamjenik ministra vanjskih poslova Dimitris Kurkulas.

S obzirom na to da Grčka nije priznala neovisnost Kosova, upitan o tome hoće li to utjecati na pregovore sa Srbijom, Kurkulas je rekao da je novi korak Srbije prema eurointegracijama dobra vijest i za Kosovo, a da “činjenica da neke od europskih zemalja nisu priznale deklaraciju o neovisnosti Kosova nije prepreka napretku u odnosima s Kosovom”.

Grčka je jedna od zemalja koja se uvijek zalagala za eurointegracije zemalja zapadnog Balkana, a upravo tijekom jednog od prethodnih grčkih predsjedanja Unijom, a ovo će biti peto otkad je ušla u EU 1981., potvrđena je u Solunu 2003. europska perspektiva zapadnog Balkana, koja je tada obuhvaćala i Hrvatsku.

Jedno od pitanja tijekom grčkog predsjedanja bit će i napredak u pristupnim pregovorima s Turskom, koja je započela pregovore kad i Hrvatska, a minimalno je napredovala.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...