Početna - IZDVOJENO - Grobnik sredinom ove godine u novom sjaju
grobnik
foto:grobnik hr

Grobnik sredinom ove godine u novom sjaju

Prije nešto manje od 39 godina na širokom prostranstvu Grobničkog polja, sredinom rujna 1978. godine, zaživjela je dan danas jedina, kasnijih godina, svjetski priznata staza za motociklistička i automobilistička natjecanja. Iako je prije desetak godina, zahvaljujući jednom entuzijastu koji je neprekidno grobničkom stazom vozio motocikl 24 sata ušla u Guinnessovu knjigu rekorda, postoji raritetni detalj koji bi naše oktansko „svetište“ mogao još jednom upisati u taj sveznadar znanja. Naime, od prvog dana, sve do danas vijugavom stazom Automotodroma Grobnik vozi se po istom onom asfaltu postavljenom svega nekoliko dana prije 17.rujna 1978.godine, dana koji se bilježi kao prva utrka GP motocikala na, tog trenutka najmlađoj i sasvim novoj svjetskoj stazi. Ipak, svi su izgledi da će ta činjenica uskoro, kroz nepunih 150 dana, postati prošlost. San mnogih pretvorit će se u javu.

U riječkom Grand hotelu Bonavia pred novinare su u prvom ovogodišnjem susretu sjeli najodgovorniji ljudi Automotodroma Grobnik i Moto kluba Kvarner uz suradnike s kojima su najavili početak ozbiljne reorganizacije Automotodroma u srpnju ove godine.

– Izuzetno smo sretni i zadovoljni da u projekt vrijedan devet miliona kuna krećemo vlastitim snagama uz neminovnost ‘suporta’ bankarskog sektora koji nas prati. Bit će to početak novog razvojnog ciklusa kojim se uz sve dosadašnje oblike eksploatacije cjelokupnih sadržaja na Automotodromu želimo značajnije približiti svjetskoj autoindustriji koja je, dokazano je, uz motore znatno profitabilniji oblik djelovanja. U okviru naša dva subjekta Automotodroma i Kluba djeluje 15 zaposlenih i gotovo 150 članova, većinom stručnog sudačkog kadra, uz malu ali znakovitu dobit posluje se pozitivno, a novim iskorakom želimo nadoknaditi izgubljeno vrijeme koje je imalo i objektivnih i subjektivnih razloga, ne bježimo od istine – istakao je u pozdravnoj riječi čelni čovjek Grobnika prof.dr.Mladen Črnjar, predsjednik Nadzornog odbora Automotodrom Grobnik d.o.o. i predsjednik Moto kluba „Kvarner“.

OSTVARENI STRATEŠKI PREDUVJETI
Nepuna četiri desetljeća Grobnik, točnije staza, živjela je i živi svoj život. Treninzi, utrke , testiranja, prezentacije, škole, promocije i brojna druga događanja iz godine u godinu grobičku su stazu i okolne objekte, u ovom stanju kakvi jesu, zaokupljali gotovo 300 dana godišnje. Bilo je boljih i lošijih godina. No, nije stalo, pomoći sa strane, posebno ne na državnom nivou nije bilo, svojim su rukama učinili sve. Prvi strateški zadatak na kojem se radilo niz godina, a kao preduvjet da se može doći do sadašnjih projekata bila je legalizacija objekata. Sve je legalizirano, plaćeni svi nameti kao preduvjet razgovora s kreditorima, utrošilo se gotovo 25 miliona kuna na takse. U međuvremenu, prije koju godinu, kao pretpostavka budućnosti zaživjela je stručna Studija isplativosti realizacije utrke Svjetskog prvenstva u superbike-u kojom se došlo do procjene da samo jedna takva manifestacije može više dana okupiti 30-tak tisuća stranaca i široj društvenoj zajednici, lokalnim sredinama, ugostiteljstvu i turizmu, gospodarstvu može donijeti oko šest miliona eura.

– Treći važan preduvjet kojeg njegujemo niz godina je ulaganje u ljude, kadrove bez kojih nema šanse da realiziramo bilo koji projekt jučer, danas, a posebno ne sutra. To imamo i ponosimo se time, naš sudački i stručni kadar poput liječnika priznat je ne u Hrvatskoj nego u razmjerima FIM-e, Svjetske motociklističke federacije – sa zadovoljstvom je kazao Črnjar, uz napomenu kako „Grobnik živi isključivo od izvoza usluga jer su glavni korisnici stranci“.

– Prva ozbiljnija rekonstrukcija, skidanje starog sloja asfalta s kompletnom podlogom i polaganje novog gotovo 9,5 tisuća tona asfalta kreće sredinom godine, projekti Rijekaprojekta su spremni, kvaliteta izvedbe neupitna. Grobnička staza bit će nepuna dva mjeseca veliko gradilište da bi u novom izdanju zasjala krajem srpnja. Zahvalni smo svim suradnicima, posebno bankama koje nas prate već desetljeće i koje su u nama prepoznale potencijal – kazao je Zdenko Šantić, direktor Automotodroma koji se s ponosom može pohvaliti da su već godina-dvije s povratom na ona nekadašnja vremena, što se vidi i u pozitivnim financijskim učincima.

KONFIGURACIJA ISTA – PODLOGA ZLATA VRIJEDNA
– Kada je stazu projektirao Andrija Prager, zaživjela je staza koja traje dan danas. Milioni guma potrošili su se na Grobniku, ali ljubitelji vožnje, brzina, rekorda nisu odustajali. Grobnička staza je specifikum u cijelom svijetu, zahtjevni zavoji, 22 metra visinske razlike, brza, a istovremeno spora, sigurna, dobiva uskoro 56 tisuća kvadrata novog asfalta prilagođenog i motorima i autima. Bit će to renesansa za sve – ističe Ivica Čatoš, tajnik MK Kvarner koji je poseban obol rada dao u legalizaciji, ali i na čelu kluba koji je prije desetak dana primio 13. uzastopno priznanje najboljeg organizatora kružne motociklističke utrke u programu Hrvatskog motociklističkog saveza.

Iako su svojom voljom i odlukama krenuli u zahtjevne projekte, nisu mogli sami, tako da je pomoć bankarskog sektora bila neminovna i garancija je uspješnosti koja će donositi nove plodove rada baziranog prošlog stoljeća isključivo na entuzijazmu.

O suradnji i značaju ulaganja, kreditiranju te prepoznatljivosti zdravog poslovnog subjekta govorili su Norman Žulj, direktor Poslovnog centra Rijeka Privredne banke Zagreb i Vesna Bartolović, regionalna direktorica HBOR-a. Posebno je istaknut značaj obogaćivanja turističke ponude i povećanja broja radnih mjesta što je pretpostavka ovog, prvog, za mnoge revolucionarnog ulaganja u Automotodrom Grobnik, ne i jedinog, ne i zadnjeg jer su podloge svih budućih građevinskih dozvola za prateće sadržaje već pripremljene.

Nova je godina u svom 40. danu za „oktansko svetište“, „grobničku ljepoticu“ i ma kako joj sve ne tepali najavila nešto sasvim novo, lijepo, nešto što mami osmijeh svakom ljubitelju nečeg gdje miriši benzin i adrenalin raste. Novi asfalt na 4.168,25 km dugoj stazi Automotodroma Grobnik bit će najljepša čestitka 40-toj godini postojanja koja će se brojnim sadržajima obilježavati već od ove jeseni i cijele 2018.godine. A to garantira i povratak svjetskih asova. Brže i prije nego do sada. Iz sna – u javu! I – pisat će se novi rekordi jer ništa više neće bit isto.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...