Početna - IZDVOJENO - HDZ ima prednost u VI. i VII. izbornoj jedinici
karamarkomilanovic
Foto: HRT

HDZ ima prednost u VI. i VII. izbornoj jedinici

U nastavku možete pročitati RTL ovu anketu koja je provedena na uzorku od 10.000 ispitanika u svim izbornim jedinicama.

Istraživanje je provedeno između 15. i 18. listopada, a u 6. izbornoj jedinici, u koju spadaju jugoistočni dio Zagreba, Velika Gorica i Sisak, HDZ-ova koalicija ima potporu 35,8 posto ispitanika. Na drugom mjestu je SDP-ova koalicija koju podržava 32,5 posto ispitanih. Njih 10,1 posto podržava MOST, dok stranka Milan Bandić 365 ima podršku 7,3 posto ispitanika.

Iako HDZ u postocima dobiva više glasova – u mandatima se vodi mrtva trka – dobiva šest kao i SDP, dok po jednog imaju MOST i Bandićeva stranka. To je u odnosu na 2011. tri manje za SDP i dva više za HDZ.

U raspodjeli mandata zbog D’Hondtove metode zasada ne sudjeluje Živi zid iako prelazi izborni prag s 5,4 posto te Orah i koalicija HSP-a i HKS-a.

Kao i u drugim izbornim jedinicama moguće je da se tzv. granični mandat pretvori u fiksni, ali će ga zbog toga netko izgubiti. To su glasovi onih koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga su, a napominjemo da je 9,8, posto birača neodlučno.

I u VII. izbornoj jedinici u kojoj je južni dio Zagreba, Karlovac, ali i Novi Vinodolski najviše glasova – 39,2 posto dobiva HDZ-ova koalicija, SDP-ova je sa 35,6 posto posto druga, treći je sa 9,8 posto MOST, a Živi zid je četvrti sa 5,9 posto.

Unatoč postocima u mandatima su dvije glavne kolaiicje izjednačene – i HDZ-ova i SDP-ova dobivaju po šest mandata. Po jedan dobivaju  MOST i Živi zid. Kao i u šestoj izbornoj u odnosu na prošle izbore HDZ dobiva dva više, a SDP tri manje.

Izborni prag ne prelaze stranka Milan Bandić 365, ORaH i Uspješna Hrvatska.

Radi se o glasačima koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga će glasovati – jer je 12,8 posto birača neodlučno.

U Saboru je nakon osam izbornih jedinica popunjeno 112 mjesta – HDZ vodi sa 52, SDP ima 48, HDSSB, MOST i IDS imaju po tri te Živi zid, Uspješna Hrvatska i Milan Bandić 365 po jedan mandat.

HDZ je 2011. u ovih osam izbornih jedinica imao 36, a SDP 63 mandata, dok je sličniji rezultat bio na izborima 2007. godine – 51 HDZ – SDP 48.

Od osam do sada anketiranih izbornih jedinica u šest više glasova dobiva HDZ, a u dvije SDP. U četiri jedinice više mandata dobiva HDZ – a u dvije se vodi mrtva trka u mandatima.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...