Početna - IZDVOJENO - HDZ: Milanović je simbol propasti, a ne rasta
jandrokovic_maric_3
Foto: HDZ

HDZ: Milanović je simbol propasti, a ne rasta

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković u srijedu je na konferenciji za novinare optužio Zorana Milanovića da je “simbol propasti, a ne rasta, neuspješan i nedosljedan, služi se neistinama u političkoj borbi te da razorno djeluje na stabilnost hrvatskog društva”.

“Istovremeno je agresivan, nekritičan i pun sebe. Milanović se ponaša neodgovorno i opasno na domaćem i inozemnom planu te bi iznimno štetno i opasno za Hrvatsku bilo da je takav čovjek vodi još četiri godine. To bi bile još četiri godine lutanja i izgubljenog vremena”, kazao je. Istaknuo je i da su u zemlji nužne promjene, jer Hrvatska treba odgovorno i snažno vodstvo.

Napominjući kako Milanović ne može simbolizirati rast jer je neuspješan, upitao se kako netko neuspješan može sebe predstavljati simbolom uspjeha i rasta te još najavljivati kontinuitet takve iste politike. Jandroković je kazao da Milanović mandat završava s ukupnim padom BDP-a većim od tri posto, najmanjim brojem zaposlenih od 2000. godine, više od pet tisuća nezaposlenih samo u prošlom tjednu, najnižim i najgorim kreditnim rejtingom zemlje, sa 100 milijardi kuna novog duga, 100.000 iseljenih građana i 320.000 blokiranih te s najlošijim rezultatima u EU.

Istaknuo je i da je Milanović u međunarodnim odnosima doživio fijasko jer je sa slučajem lex Perković narušio međunarodni ugled i kredibilitet zemlje te ozbiljno narušio kvalitetu odnosa s hrvatskim glavnim partnerom u EU – Njemačkom. Uz to, upozorio je, Milnalović je vrlo lošom reakcijom na migransku krizu ugrozio stabilnost i sigurnost zemlje te je pokvario odnose sa susjednim zemljama – Mađarskom, Srbijom i Slovenijom.

“U svim situacijama je slično. Milanović optužuje, a s druge strane dobiva odgovore kako nije sposoban, ne upravlja situacijom i ne govori istinu”, kazao je Jandroković. Upitao se kako je moguće da nakon Mađarske i Srbije, koje je Milanović optuživao da su desne i radikalne opcije, ista se situacija događa i sa Slovenijom. “Kada Austrija sutra zatvori granice onda će vjerojatno i kancelara Wernera Faymanna optužiti da je radikal i ne razumije situaciju”, smatra Jandroković.

Osvrćući se na izjave SDP-ovih ekonomskih stručnjaka o gospodarskom rastu, HDZ-ov ekonomski stručnjak Goran Marić se upitao o kojem je rastu riječ. Naglasio je da je broj zaposlenih jedini vjerodostojni i indikacijsko-dijagnostički pokazatelj stanja u gospodarstvu pri čemu broj zaposlenih isključivo ovisi o rastu BDP-a. Marić se upitao i kakav je to onda rast u kome je broj zaposlenih sve manji.

Upozorio je kako je sadašnja Vlada jedina koja je dovela i do toga da u jednom mjesecu bude više isplaćenih mirovina nego plaća. “To je rast ove Vlade”, kazao je. Također, naveo je da je jedino u Hrvatskoj, od svih zemalja EU, rast i ne znači povećanje broja zaposlenih.

“Glavna obilježja ove Vlade i njezine ekonomske politike je improvizacija, nepouzdanost, ispravljanje vlastitih grešaka i estradizacija. U ekonomskoj politici Vlada ispravlja pogreške zbog vlastitih prethodnih odluka”, kazao je.

Osvrćući se na SDP-ove kritike najave HDZ-a o smanjenju PDV-a, izrazio je čuđenje kako ekonomist i ministar financija Boris Lalovac ne razumije da se smanjenjem poreznog opterećenja potiče gospodarska aktivnost, a time i rast. Naglasio je i da je sadašnja Vlada sve svoje promašaje nadomještala povećanjem poreznog opterećenja.

Marić je opovrgao teze SDP-a kako će smanjenje PDV-a dovesti do gubitka 23 milijardi kuna u proračunu što će na kraju dovesti do smanjivanja mirovina. “Niti jedan ozbiljan ekonomist ne bi olako izlazio s takvim neistinitim podacima. To nije ekonomija već demagogija i nova ekonomska ideologija”, rekao je Marić.

Jandroković je potvrdio da HDZ na svojim listama nema dovoljan broj žena, rekavši kako su prijedlozi lista dolazili s terena na kojima je broj žena bio manji od predviđenog , te da je do sadašnjeg broja došlo inzistiranjem predsjednika Tomislava Karamarka. Istaknuo je da će, nakon što HDZ preuzme vođenje zemlje poslije izbora, broj žena u Vladi i izvršnoj vlasti biti puno veći nego što ih je na listama.

Osvrćući se na Milanovićevu inicijativu da se ubuduće predsjednik Republike bira u Saboru, Jandroković je rekao kako se radi o još jednoj u nizu Milanovićevih predizbornih ideja u funkciji popravljanja “njegova narušena ega”. “Očito ne može doseći međunarodni ugled koji ima predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pa bi je onda radije ukinuo”, kazao je.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...