Početna - ZABAVA - ZANIMLJIVOSTI - Hoćemo li početi stariti iza 400.-te?
Znanstvenik
Foto: Photo: Alamy/Telegraph

Hoćemo li početi stariti iza 400.-te?

Genetskim zahvatima znanstvenici su uspjeli značajno produljiti život običnog crva i nadaju se da će uskoro moći započeti slične eksperimente na sisavcima.

Naime prema radu objavljenom u časopisu Cell Reports, znanstvenici instituta za istraživanje starenja Buck u Novatu u Kaliforniji uspjeli su produljiti životni vijek crva Caenorhabditis elegans na ljudski ekvivalent od 400 do 500 godina.

Normalno minijaturni crv dugačak jedan milimetar živi samo nekoliko tjedana.

Oni su kombiniranjem dvije genetske mutacije postigli peterostruko produljenje njegova života, napisao je voditelj istraživanja Pankaj Kapahi.

Dosadašnja istraživanja C. elegansa sa samo jednom mutacijom također su dovela do produljenja života, ali ni blizu onog postignutog kombinacijom tih mutacija.

Tako su pojedinačnim mutacijama postignuta produljenja života od 30% do dvostrukog trajanja, dok je kombinacija mutacija dovela do peterostrukog produljenja trajanja života iako su znanstvenici očekivali povećanje do 130%.

Sada žele provesti istraživanja na miševima kako bi utvrdili može li se taj učinak postići i kod njih, a onda možda slijedi i testiranje na čovjeku. Svrha ovih istraživanja ne može biti ništa drugo nego potraga za eliksirom besmrtnosti ili barem višestrukog produljenog života.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradonačelnik uručio Povelju počasnoj građanki Anici Zubović

Gradonačelnik Fernando Kirigin i zamjenica Kristina Đukić danas su u Zagrebu posjetili Anicu Zubović, glazbenu umjetnicu koja od ove godine ...