Početna - IZDVOJENO - Hrvatska u Eurotransplantu: prva po ostvarenim transplantacijama
srce-organ-tijelo

Hrvatska u Eurotransplantu: prva po ostvarenim transplantacijama

Hrvatska je prva u Europi po obavljenim transplantacijama, podsjetili smo se uz današnji Europski te Svjetski dan darivanja i presađivanja organa, tkiva i transplantacije 14. listopada. Kako do donorske kartice?

U riječkom KBC-u obavili su prvu transplantaciju bubrega sa živog donora u Hrvatskoj, a i danas prednjače. U ovoj godini presadili su već 21 bubreg, prošle 32, a na listi čekanja za novi organ u Rijeci je pedesetak imena.

Naravno da su iza svih brojeva i slova uvijek ljudi, ljudske sudbine i životi čija je kvaliteta uglavnom puno bolja nakon transplantacije. Novi bubreg, uz disciplinu, redovito uzimanje lijekova, pravilnu prehranu, oslobađa pacijente. Oni koji su prije transplantacije bili na dijalizi to najbolje znaju, jer ih dijaliza višesatno veže uz bolesnički krevet nekoliko puta tjedno.

Ipak, tek se rijetke žene nakon transplantacije odlučuju iznijeti trudnoću, a prva ‘riječka’ među njima bila je tajnica Udruge dijaliziranih i transplantiranih bubrežnih bolesnika Primorsko-goranske županije Višnja Žepina, koja uz to puni i 28 godinu transplantiranog ‘staža’. Bila je i danas na Korzu predstavljajući 150 članova Udruge, uz predstavnike djelatnika Zavoda za nefrologiju, dijalizu i transplantacije KBC-a Rijeka i učenike riječke Medicinske škole koji su mjerili krvni tlak i dijelili prigodne materijale prolaznicima.

Sve je organizirano s ciljem da se poboljša stav javnosti prema doniranju organa i potakne što više ljudi da se odluče u ordinaciji liječnika obiteljske medicine zatražiti donorsku karticu. Tko sve može biti davatelj organa provjerite ovdje.

Transplantacijska sestra na Zavodu, Jasenka Milneršić podsjetila je da je Hrvatska od 2007. redovna članica mreže Eurotransplant i da u toj mreži prednjači po broju ostvarenih transplantacija.

I: Radio Rijeka

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...