Početna - GOSPODARSTVO - Hrvatska ima najviši porast nezaposlenih u EU
burza-rada
web

Hrvatska ima najviši porast nezaposlenih u EU

Dok domaća statistika upućuje na snažan pad nezaposlenosti, podaci Eurostata nisu ni izbliza tako optimistični. Stopa nezaposlenosti u ožujku je iznosila 18,2 posto i treća je po veličini u EU. Veću nezaposlenost od Hrvatske imaju Španjolska (23 posto) “i Grčka (25,7 posto).

Pritom je među 28 zemalja EU, kako objašnjava Eurostat, u proteklih godinu dana najveći rast nezaposlenosti zabilježen upravo u Hrvatskoj, sa 17,3 na 18,2 posto. Slijedi Finska u kojoj je povećana sa 8,4 na 9,1 posto, te Italija, Francuska i Belgija. S druge strane, najveći pad nezaposlenosti zabilježen je u Irskoj, sa 12 na 9,8 posto te u Španjolskoj i Poljskoj.

Prema anketnoj metodologiji koju koristi Eurostat, a ona nezaposlenim smatra sve one koji su bez posla, spremni su početi raditi u roku od dva tjedna i aktivno traže posao, Hrvatska je najveću stopu nezaposlenosti imala u siječnju ove godine. Tada je iznosila 18,5 posto i bez posla je bilo 350 tisuća ljudi. U dva mjeseca, od siječnja do ožujka, broj onih koji traže posao smanjio se za četiri tisuće.

Prema administrativnoj metodologiji koju koriste hrvatske institucije, nezaposlenost je od siječnja do ožujka pala sa 329.230 na 319.211., a stopa nezaposlenosti pala je sa 20,3 na 19,7 %.

Izvor: Jutarnji list

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...