Početna - IZDVOJENO - Hrvatska među pet najgorih zemalja u EU po nezaposlenosti mladih
sezonski posao

Hrvatska među pet najgorih zemalja u EU po nezaposlenosti mladih

U većini država Europske unije postupno raste broj zaposlenih, dok najveći problemi ostaju dugoročna nezaposlenost i nezaposlenost mladih, pokazuje kvartalni pregled zaposlenosti i socijalne situacije, koji je u ponedjeljak objavila Europska komisija, prenosi Poslovni hr.

“Zaposlenost u zemljama članicama EU-a poboljšava se, skromno ali ustrajno, iako razvoj situacije na razini EU-a prikriva velike razlike među državama članicama”, navodi se u izvješću.

U posljednjem tromjesečju prošle godine zaposlenost u EU-u porasla je za 0,2 posto. Ona je rasla u većini država članica, uključujući i one s vrlo velikom stopom nezaposlenosti, poput Grčke i Španjolske. Iznimke su Portugal, Hrvatska i Cipar, gdje je zaposlenost u zadnjem kvartalu 2014. pala za 1,4 posto u Portugalu, 0,9 posto u Hrvatskoj i 0,6 na Cipru.

Na godišnjoj razini, u 2014. zaposlenost je porasla za 1 posto na razini EU-a i rasla je u svim zemljama članicama, osim na Cipru, u Finskoj i Latviji.

Zaposlenost je u četvrtom kvartalu prošle godine povećana u gotovo svim sektorima. Osim u uslužnom sektoru, u kojem zaposlenost raste već nekoliko godina, sad se bilježi rast i u industriji i građevinarstvu, a jedino se u poljoprivredi bilježi pad.

Razlike u stopama nezaposlenosti vrlo su velike u zemljama članicama i kreću se od 4, 8 posto u Njemačkoj, 5,3 posto u Austriji, do 26 posto u Grčkoj i 23,2 posto u Španjolskoj.

Dugoročna nezaposlenost, koja traje najmanje godinu dana, blago je pala za 0,2 posto u razdoblju od trećeg tromjesečja 2013. do istog razdoblja 2014. na razini EU-a. Ukupno je 12,4 milijuna ljudi u EU dulje od godinu dana bez posla, a među njima je više od šest milijuna nezaposleno duže od dvije godine. Stopa dugotrajne nezaposlenosti u nekim članicama je vrlo visoka – Grčkoj (19 posto), Španjolskoj (12,6 posto), Hrvatskoj (9,7 posto), Slovačkoj (9 posto), Portugalu (8 posto), Italiji (7,4 posto), Cipru 7,8 posto.

Nezaposlenost među mladima EU-a smanjuje se od 2013. na razini EU-a i u većini zemalja članica, ali i dalje je vrlo visoka – 21,1 posto.

U Grčkoj i Španjolskoj nezaposlenost pogađa 50 posto mladih do 25 godina, a više od 30 posto na Cipru, u Portugalu i u Hrvatskoj.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...