Početna - GOSPODARSTVO - Hypova noćna mora u Hrvatskoj
Hypo banka

Hypova noćna mora u Hrvatskoj

Njemački Die Zeit objavio je reportažu o poslovanju Hypo Alpe Adria banke u Hrvatskoj, pod znakovitim naslovom ‘Hrvatska noćna mora’.

U tekstu novinar Richard Schneider ističe da je Hypo banka u Hrvatskoj kreditirala brojne sumnjive građevinske poslove, na koje je potrošeno gotovo dvije milijarde eura.

Priča o matičnoj banci balkanske mafije, kako je nazivaju u tekstu počinje upravo s Rijekom.

‘U Rijeku su koruški bankari željni poslovnog širenja zalutali na poziv Franje Tuđmana. Autoritarni osnivač države je u Klagenfurtu intervenirao za potomka svojeg prijatelja iz zajedničkih partizanskih dana tijekom Drugog svjetskog rata.

Štićenik nacionalističkog predsjednika je s klagenfurtskom bankom ušao u veliki posao. Uz projekt u Rijeci, Hypo banka je financirala još obnovu i izgradnju starih dvoraca-hotela, koji su nakon hrvatske secesije privatizirani’, piše Die Zeit i dodaje kako se u svim ‘politički motiviranim kreditima’ Hypo ponašao isto – ako je prijetio bankrot, ‘skandalozna banka iz Klagenfurta bi jednostavno otkupila zaduženi projekt i parkirala ga u neku od svojih brojnih tvrtki kćeri’.

(I:seebiz.eu)
foto: hypo-alpe-adria.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Gradski vijećnici Grada Opatije podržali projekt rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja

Gradski su vijećnici na svojoj jučerašnjoj 17. sjednici podržali Prijedlog Odluke o realizaciji projekta rekonstrukcije i dogradnje objekta Doma zdravlja ...