Početna - IZDVOJENO - HŽ pravilnikom zaboravio zabraniti vožnju bez karte: Vlakovi su od sada besplatni!
foto: web

HŽ pravilnikom zaboravio zabraniti vožnju bez karte: Vlakovi su od sada besplatni!

Kupnja karte za vožnju prijevozom HŽ-a od rujna prošle godine može biti besplatno odbije li putnik kupiti kartu. Naime, u Ministarstvu prometa donijeli novi pravilnik po kojem se više ne zabranjuje vožnja bez valjane prijevozne isprave, te se prekršajno ne sankcionira!

Uvidjela je to sutkinja Prekršajnog suda u Karlovcu Jozefa Sepi, koja je zbog toga oslobodila odgovornosti putnika kojega su joj prijavili jer je uhvaćen bez vozne karte, piše Jutarnji list.

Riječanin Tomislav Ž. (40) 10. veljače 2016. godine ukrcao se na vlak broj 4600 u Ogulinskom Hreljinu koji je vozio do riječkog kolodvora Sušak – Pećine. Uhvaćen je bez važeće karte pa su ga zbog nepridržavanja odredaba o unutarnjem redu, odnosno ‘zbog vožnje u vlaku za prijevoz putnika bez valjane prijevozne isprave’, iz HŽ putničkog prijevoza d.o.o. putem zagrebačkog odvjetničkog ureda prijavili Prekršajnom sudu, obrazlažući da je putnik prekršio Zakon o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava. Za ovaj prekršaj po tom zakonu predviđa se kazna od 1000 do 5000 kuna.

Sud je spis uputio na Prekršajni sud u Rijeku kako bi se okrivljeni ispitao zamolbenim putem, međutim, spis je vraćen karlovačkom sudu jer je okrivljenik uporno odbijao preuzeti poziv riječkog suda pa stoga nikada nije ispitan. U pravilu, njegov iskaz nije presudan za donošenje presude, koja bi na temelju drugih dokaza, pogotovo iskaza službene osobe, zasigurno za njega bila osuđujuća.

No, u ovom slučaju sud se našao u nesvakidašnjoj situaciji. Sutkinja napominje kako se radi o postupku po službenoj dužnosti te je djelo koje se okrivljeniku stavlja na teret po propisu prekršaj. Utvrđeno je tako da je Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti kojim se rukovodi tužitelj HŽ propisano, između ostalog, za sve osobe pridržavanje unutarnjeg reda, u konkretnom slučaju Pravilnika o unutarnjem redu u željezničkom prometu, koji ga regulira.

Novi pravilnik ne zabranjuje prilično bitnu stvar – vožnju bez valjane putne isprave.

U pravilniku, koji je 2010. potpisao tadašnji ministar Božidar Kalmeta, navodi se da je ‘u cilju očuvanja osobne sigurnosti putnika ili drugih osoba, što udobnijeg putovanja i održavanja higijene u prostorijama željezničkih kolodvora, stajališta ili u vlakovima za prijevoz putnika (…) zabranjeno prevoziti se u vlakovima za prijevoz putnika bez valjane prijevozne isprave’. Prošle godine u rujnu na snagu je stupio novi Pravilnik o unutarnjem redu željezničkog sustava, koji je potpisao ministar Oleg Butković, kojim se izvan snage stavlja prethodni pravilnik.

On je nešto sažetiji, ali i dalje regulira istu problematiku, npr. zabranjuje penjanje na vozila, bacanje predmeta iz vagona, naslanjanje na vrata tijekom vožnje, međutim više ne zabranjuje prilično bitnu stvar – vožnju bez valjane putne isprave.

Karlovačka sutkinja u konkretnom slučaju tako je zaključila kako u novom Pravilniku nije propisano ni na jednome mjestu da je zabranjeno voziti se u vlakovima bez karte, pa je okrivljenika oslobodila od optužbe.

Iz HŽ-a potvrđuju da je stupanjem na snagu novog pravilnika vožnja bez karte prestala biti prekršaj, ali se pozivaju na Zakon o ugovorima o prijevozu u željezničkom prometu po kojemu ‘putnik prije početka putovanja mora pribaviti voznu kartu’, pa se tako radi od ugovornom potraživanju.

– Ugovor o prijevozu između putnika i prijevoznika zaključen je onda kada putnik kupi prijevoznu kartu za putovanje na određenoj relaciji – kažu u HŽ-u napominjući kako im zakon predviđa naplatu tarifnog dodatka u iznosu od 500 kuna za ‘zadržavanje u vlaku bez namjere putovanja, za zauzimanje više sjedala, za namjerno izbjegavanje kontrole prijevozne karte, za nedostatak prijevozne isprave bez prijave kondukteru i za ometanje konduktera u radu, u slučaju kada putnik izjavi da nema novca za plaćanje ili odbija platiti kartu’.

Ako osoba bez karte odbije platiti tarifni dodatak moći će protiv njega podići tužbu, ali će ga prije toga morati nagovoriti da im ostavi osobne podatke.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Po Rijeci i Kastvu kradu mopede i motocikle, savjetima se oglasila policija

Policija traga za nepoznatim počiniteljima koji su između 29. kolovoza i 2. rujna na području Kastva, Kostrene te Pećina i ...