Početna - IZDVOJENO - I RTL-ova anketa pokazala veliku prednost Domoljubne koalicije
domoljubna koalicija

I RTL-ova anketa pokazala veliku prednost Domoljubne koalicije

U  emisiji RTL danas prezentirana je anketa o predstojećim izborima koju će ta televizija na uzorku od 10 tisuća ispitanika (tisuću po jedinici) do početka službene kampanje provesti u cijeloj Hrvatskoj – odnosno u svih deset izbornih jedinca.

RTL će podatke objavljivati kako ih prikuplja te tako do 22. listopada dobiti sliku Sabora sa 140 zastupnika koji se biraju u spomenutih deset izbornih jedinica.

Počeli su sa slavonskim izbornim jedinicama gdje je ispitivanje provedeno od 3. do 7 listopada – u četvrtoj, gdje su Osijek i Virovitica, pobjedu odnose HDZ i Domoljubna koalicija s 42,5 posto glasova. SDP-ova Hrvatska raste na drugom mjestu dobiva 31,8 posto glasova. Prema istraživanju, HDSSB osvaja 12,6 posto.

To je preračunato u mandate sedam za HDZ, pet za SDP i dva za HDSSB. U odnosu na prošle izbore to je za HDZ tri više, za SDP jedan manje, a za HDSSB dva mandata manje.

Spomenimo da prag od 5 posto ne prelaze  Živi zid, Most i koalicija HSP-HKS. Radi se o glasovima onih koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga bi glasovali. Važno je napomenuti da tu nije ubrojano još 16 posto glasača koji su neodlučni.

I u petoj izbornoj jedinici u kojoj su Vukovar i Slavonski Brod najviše glasova – 44,9 – dobiva HDZ-ova koalicija, SDP je drugi s 30,4, a treći opet HDSSB s 5,8 posto.

Pretočeno u mandate to je osam za HDZ, pet za SDP i jedan za HDSSB. U odnosu na izbore 2011. to bi za HDZ bilo dva više, za SDP jedan manje i jedan manje za HDSSB. Izborni prag prema ovom istraživanju ne prelaze Živi zid, MOST i koalicija HSP-HKS.

Radi se o glasačima koji sigurno izlaze na izbore i znaju za koga će glasovati – jer u ovoj izbornoj jedinici 12,7 posto je neodlučnih.

Nakon ove dvije izborne jedinice, ispunjeno je 28 od 140 mjesta u Saboru. Za sada HDZ vodi s 15, SDP ima 10, a HDSSB tri mandata.

Sljedeća anketa odnosi se na Dalmaciju – odnosno 9. i 10. izbornu jedinicu za koje će RTL rezultate objaviti u srijedu 14. listopada.

U Slavoniji, u obje izborne jedinice, Tomislav Karamarko također bolje kotira za mjesto budućeg premijera, nego Zoran Milanović.

U 4. izbornoj jedinici Karamarko je najpopularniji političar s podrškom od 30,50 posto. Za Milanovića bi se odlučilo 29,60 posto ispitanih.

Karamarko je najpopularniji političar i u 5. jedinici s 34,37 posto podrške. Milanović je drugi s 32,87 posto podrške.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...