Početna - IZDVOJENO - Industrijska baština – trajna vrijednost Rijeke
web

Industrijska baština – trajna vrijednost Rijeke

Znate li da je Vijeće Europe 2015. godinu proglasilo godinom Europske industrijske i tehničke baštine, a da je hrvatski predstavnik inicijative Centar industrijske baštine Rijeke?

Kuriozitet ove inicijative, za razliku od brojnih drugih, jest da je pokrenuta od strane udruga i organizacija okupljenih u platformu E-FAITH, te predstavlja primjer inicijative građana i snage civilnog društva. Prije desetak dana u Bruxellesu je održan inauguracijski sastanak s ciljem pokazivanja značaja i posebnost ove baštine, njene snage u kreiranju identiteta i mogućnosti za budućnost, te odavanje počasti svim udrugama koje su pokrenule inicijative i aktivnosti.

Hrvatski predstavnik je Centar industrijske baštine Rijeke osnovan 2013. godine pri Sveučilištu u Rijeci s tri glavna djelokruga rada – istraživanje, edukacija i umrežavanje.

Ista ta industrijska baštine Rijeke, uz Muzej krapinskih neandertalaca hrvatski je kandidat za oznaku europske baštine European Heritage Label 2015. godine. Oznaka se dodjeljuje svake dvije godine, a svaka država članica EU može predložiti do dvije lokacije dok europski odbor odabire najviše jednu lokaciju u svakoj državi članici.

Oznaka europske baštine (OEB) namijenjena je lokacijama koje su imale važnu ulogu u povijesti Europe, pružaju mogućnost građanima, posebno mladima, da uče o zajedničkom kulturnom naslijeđu, te umrežavaju lokacije i stručnjake za baštinu u cilju razmjene iskustava i najbolje prakse.

Rijeka svakako ima bogatu industrijsku baštinu čiji se ostaci mogu i danas vidjeti u samom središtu grada, a Centar za industrijsku baštinu je u nominaciju uvrstio deset lokacija. To su:

– Lansirna rampa bivše tvornice Torpedo
– Bivša postrojenja kompanije INA
– Tri zgrade bivše tvornice šećera “Šećerana” – Tvornica duhana – Tvornica Rikard Benčić
– Željeznički kolodvor
– Tri zgrade bivše tvornice Rade Končara (Kožara Ružić, Ljevaonica Mateo Scull)
– Bivša termoelektrana
– Pet lučkih skladišta – Metropolis kompleks
– Kompleks bivše tvornice papira “Hartera”
– Dva mlina: Matešić i Matković
– Brod Galeb

Nominacija za oznaku europske baštine (OEB) samo je dodatni korak u daljnjem prepoznavanju i valorizaciji industrijske baštine Rijeke. Uz razvijenu viziju i strategiju upravljanja baštinom, namjera je zaštititi, interpretirati i održivo upravljati industrijskom baštinom uzimajući u obzir socijalne promjene i transformacije grada. Povijesni razvoj grada usko je vezan za europske političke, socijalne, ekonomske i kulturne promjene, dakle gradska struktura stanovništva, ekonomski i urbani razvoj te estetika nisu razumljivi bez tog konteksta. Dodjela OEB imati će utjecaj na podizanje svijesti o europskom značaju industrijske povijesti grada Rijeke te bi bila dodatni motiv za razvoj Rijeke kao kulturnog odredišta s dugom europskom tradicijom.

 

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...