Početna - IZDVOJENO - Matulji: Interpretacijske vožnje e-biciklima

Matulji: Interpretacijske vožnje e-biciklima

Turistička zajednica općine Matulji, pod pokroviteljstvom općine Matulji i u suradnji sa tvrtkom Partenca, u mjesecu srpnju i kolovozu održati će četiri interpretacijske vožnje e-biciklima za turiste i vas, njihove domaćine i to na četiri jezika.

Vožnje imaju rekreacijsko-edukativni karakter, a cilj je upoznati goste koji borave na našem području i njihove domaćine sa prirodnim ljepotama, povijesnom i kulturnom baštinom te velikim potencijalom naše općine kao biciklističke destinacije.
Interpretacijske vožnje izvoditi će se srijedom, počevši sa 21. srpnja od 17 – 20 sati i to za deset osoba za koje su osigurane i e-bicikle, uz prethodnu prijavu na e-mail: tzmatulji@tzmatulji.hr najkasnije do dana polaska do 12 sati.
Mjesto polaska je za sve četiri vožnje Caffe bar “Črni mačić” zbog mogućnosti parkiranja te izbjegavanja vožnje po glavnim prometnicama.
Vožnje su organizirane pod vodstvom licenciranog vodiča, te pratnje za tehničku podršku. Na određenim točkama biti će prezentirane zanimljivosti pojedinog područja na četiri jezika: hrvatski, engleski, njemački i talijanski.

Interpretacijske vožnje:
21.07.2021.
ZVONEJSKE NJIVI I LISINA – ZAŠTIĆENI KRAJOLICI
Dužina: 28 km, Ukupno visina: 570 m
Itinerer i opis rute: Polazak iz Jušići pa preko Principi šumskom cestom do Mučići gdje prelazimo glavnu cestu, prolazimo kroz Zaluki i kod Zvoneće skrećemo u područje zaštićenog krajolika Zvonejskih njiva. Nakon Zvonejskih njiva nastavljamo cestom preko „Bukvine“ prema Lisini, koja je zbog svoje ljepote također stekla status zaštićenog krajolika. Spuštamo se u Škrapnu gdje se na lokalnoj šterni nalazi jedan od najljepših vidikovaca sa pogledom od Kamniških i Grobničkih Alpi do mora. Spuštamo se starim zvončarskim putevima preko Rukavca do Jušića.

04.08.2021.
UZ RAPALSKU GRANICU I OSTATKE VOJNIH UTVRDA I OBJEKATA
Dužina: 22 km, Ukupno visina: 270 m
Itinerer i opis rute: Polazak iz Jušići pa prema Obadima gdje ćemo posjetiti ostatke talijanskih graničarskih vojarni te nastaviti preko Brajana prema Brezi, a usput obići ostatke jugoslavenskih i talijanskih karaula kao i granični prijelaz. Nakon Breze šumskim putem do Ružića i Permani sve do Mučića gdje je bila najveća talijanska vojarna sa pratećim objektima. Povratak u Jušići šumskim putem preko Principa.

11.08.2021.
ANTIČKE UTVRDE MATUJSKOG ZALEĐA
Dužina: 40 km, Ukupno visina: 560 m
Itinerer i opis rute: Polazak iz Jušići pa preko Velog Brguda jednom od najstarijih cesti na našem području za koju se pretpostavlja da je građena na temelju stare rimske ceste do Šapjana. Preko Pasjaka dolazimo u neposrednu blizinu graničnog prijelaza do utvrde Pasjak iz 3. stoljeća, nakon koje ćemo posjetiti i najsjevernije selo naše Općine, Brce odakle se pruža nezaboravan pogled na kvarnerske otoke i Velebit. Nakon pasjačke i Brca, posjetit ćemo i gradinu Šapjane iz nešto kasnijeh razdoblja od pasjačke gdje se danas nalazi crkvica i uređeno izletište. Iz Pasjaka ćemo se do Jušića vratiti nekadašnjom „Autostradom Trieste – Fiume“ , a proći ćemo dijelom i ostacima stare ceste prema Ljubljani i Trstu.

18.08.2021.
SKRIVENI BISERI NAŠE PROŠLOSTI
Dužina: 30 km, Ukupno visina: 580 m
Itinerer i opis rute: Šumskim putem voziti ćemo se do Mučića gdje ćemo preko sela Puži obići najmanje selo u našoj Općini – Škalničko. Preko Malog Brguda šumskom stazom doći ćemo u Zaluke, pa starim putem do Zvoneće i preko Zdemera, Lepotnjaka i Brezovca doći do Krujci, nastaviti kroz Mamiće i stići do Anjeli, najzapadnije točke naše općine. Iz Anjeli preko Bregi spuštamo se starim putem preko željezničke pruge u Rukavac i onda preko Luskinog i Rošića opet stižemo u Jušići.
Za sve dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte e-mailom ili na telefon 051-296-986.

Izvor: Turistička zajednica Općine Matulji / Vedran Kinkela

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

(FOTO) Mladi Kastavci ostvarili sjajne rezultate na natjecanjima

Članovi Školskog sportskog društva Zvirić koji okupljaju učenike OŠ „Milan Brozović“ Kastav ostvarili su odlične rezultate na natjecanjima. U Poreču ...