Početna - KULTURA - Interpretacijski centar Andrija Mohorovičić

Interpretacijski centar Andrija Mohorovičić

Počinju radovi na uređenju Interpretacijskog centra Andrija Mohorovičić u Voloskom

U sljedeći ponedjeljak, 25. ožujka 2019. započinju radovi na uređenju Interpretacijskog centra Andrije Mohorovičića u prizemlju Doma Liburnija u Voloskomu na 82 m2. Grad Opatija će urediti i opremiti Interpretacijski centar “Andrija Mohorovičić“ u fizičarevom rodnom Voloskom te tako odati počast ovom velikanu našeg kraja.

Građevinske radove u iznosu od 849.720,00 kn bez PDV-a izvoditi će tvrtka Stella d.o.o. iz Matulja. Dio građevinskih radova u iznosu od 59.360,00 kn bit će financiran iz projekta RIVIERA4SEASON2 iz programa prekogranične suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska a opremanje prostora i izložbeni postav financirat će se isključivo iz projekta RIVIERA4SEASON2.

Andrija Mohorovičić rođen je 23. siječnja 1857. u Voloskom. Ubraja se među najznamenitije hrvatske znanstvenike. Mohorovičić je geofizičar čija su znanstvena istraživanja i radovi na području meteorologije i seizmologije od svjetske važnosti. Mohorovičićevim imenom nazvan je diskontinuitet između Zemljine kore i plašta – najveća prirodna tvorevina na Zemlji – MOHO sloj. Po njemu je nazvan jedan krater na Mjesecu, i to na strani nevidljivoj sa Zemlje, a njegovo ime nosi Geofizički zavod Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu te gimnazija u Rijeci i Osnovna škola u Matuljima. Mohorovičićev rad na području meteorologije obuhvaća istraživanje bure na području krša i gibanja oblaka. Konstruirao je nefoskop za određivanje smjera i brzine oblaka te vertikalnih gibanja zraka. U Zagrebu je postavio seizmološku postaju koja je bila opremljena sa dva najmodernija seizmografa.

Projekt Riviera4Seasons2 – zajednička baština za zajedničku međunarodnu promociju 365 dana zelenog turizma na Opatijskoj i Portoroškoj rivijeri financira se u okviru programa INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014. –2020. Cilj projekta je aktivna zaštita kulturne i prirodne baštine kroz održivi razvoj turizma u okolici i zaleđu Opatije i Pirana, a s ciljem proširenja kulturno-turističke ponude odnosno povećati prepoznatljivost i atraktivnost destinacije kroz inovativna kulturna događanja i unapređenje postojećih (tradicionalnih) događanja.

Radovi na uređenju Interpretacijskog centra Andrija Mohorovičić u Voloskom trajati će do kraja lipnja 2019. godine a otvaranje Interpretacijskog centar planira se krajem kolovoza 2019.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Jedan dan va “Kute”

Subota, 29.06.2019., jog Turki!