Početna - KULTURA - Interpretacijski centar Andrija Mohorovičić

Interpretacijski centar Andrija Mohorovičić

Počinju radovi na uređenju Interpretacijskog centra Andrija Mohorovičić u Voloskom

U sljedeći ponedjeljak, 25. ožujka 2019. započinju radovi na uređenju Interpretacijskog centra Andrije Mohorovičića u prizemlju Doma Liburnija u Voloskomu na 82 m2. Grad Opatija će urediti i opremiti Interpretacijski centar “Andrija Mohorovičić“ u fizičarevom rodnom Voloskom te tako odati počast ovom velikanu našeg kraja.

Građevinske radove u iznosu od 849.720,00 kn bez PDV-a izvoditi će tvrtka Stella d.o.o. iz Matulja. Dio građevinskih radova u iznosu od 59.360,00 kn bit će financiran iz projekta RIVIERA4SEASON2 iz programa prekogranične suradnje INTERREG Slovenija-Hrvatska a opremanje prostora i izložbeni postav financirat će se isključivo iz projekta RIVIERA4SEASON2.

Andrija Mohorovičić rođen je 23. siječnja 1857. u Voloskom. Ubraja se među najznamenitije hrvatske znanstvenike. Mohorovičić je geofizičar čija su znanstvena istraživanja i radovi na području meteorologije i seizmologije od svjetske važnosti. Mohorovičićevim imenom nazvan je diskontinuitet između Zemljine kore i plašta – najveća prirodna tvorevina na Zemlji – MOHO sloj. Po njemu je nazvan jedan krater na Mjesecu, i to na strani nevidljivoj sa Zemlje, a njegovo ime nosi Geofizički zavod Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu te gimnazija u Rijeci i Osnovna škola u Matuljima. Mohorovičićev rad na području meteorologije obuhvaća istraživanje bure na području krša i gibanja oblaka. Konstruirao je nefoskop za određivanje smjera i brzine oblaka te vertikalnih gibanja zraka. U Zagrebu je postavio seizmološku postaju koja je bila opremljena sa dva najmodernija seizmografa.

Projekt Riviera4Seasons2 – zajednička baština za zajedničku međunarodnu promociju 365 dana zelenog turizma na Opatijskoj i Portoroškoj rivijeri financira se u okviru programa INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska 2014. –2020. Cilj projekta je aktivna zaštita kulturne i prirodne baštine kroz održivi razvoj turizma u okolici i zaleđu Opatije i Pirana, a s ciljem proširenja kulturno-turističke ponude odnosno povećati prepoznatljivost i atraktivnost destinacije kroz inovativna kulturna događanja i unapređenje postojećih (tradicionalnih) događanja.

Radovi na uređenju Interpretacijskog centra Andrija Mohorovičić u Voloskom trajati će do kraja lipnja 2019. godine a otvaranje Interpretacijskog centar planira se krajem kolovoza 2019.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

SKÅL KLUBU KVARNER POTVRĐENO DOMAĆINSTVO SVJETSKOG SKÅL KONGRESA 2022. GODINE

Na jučer održanoj online sjednici Generalne skupštine Skål International udruženja Skål klubu Kvarner jednoglasno je potvrđeno domaćinstvo Svjetskog Skål kongresa, ...