Početna - IZDVOJENO - Ivana Maletić objasnila što nas čeka zbog nedostatka Vladinih mjera
ivana maletić
web

Ivana Maletić objasnila što nas čeka zbog nedostatka Vladinih mjera

HDZ-ova zastupnica u Europarlamentu Ivana Maletić komentirala je podatke iz Fine prema kojima je od početka godine, po modelu otpisa dugova ukupni broj blokiranih građana smanjen za dvije tisuće, ali je ukupni dug porastao za oko dvije i pol milijarde kuna.

”To pokazuje da Vlada nema konkretnih mjera za rješavanje problema blokiranih građana. Smanjenje blokiranih građana je premalo, s obzirom da je njihov broj rekordno velik, a to je 320 tisuća. I ovo povećanje je zbog rasta kamata i ulaska novog broja građana u blokade s većim dugovima”, rekla je Maletić.

Dodala je kako jednostavno ‘nema rješenja i ozbiljnog rada na jednom od najvećih gorućih problema’.

Istaknula je kako je HDZ sjeo s udrugom Blokirani te radi na zajedničkom rješenju što je jedno od važnijih pitanja koje treba rješavati i po HDZ-ovom gospodarskom programu.

”Treba imati konkretne mjere za rješavanje, jedna od konkretnih mjera će biti sigurno da se ograniči mogućnost rasta duga blokiranih građana, a onda omogućiti da građani rješavaju taj dug da imaju istovremeno dostojanstven život, a ne da ih se potpuno obespravi”, navela je Maletić.

Kao rješenje za dug navela je potrebu da se kamate i ukupni iznosi s dodatnim davanjima ograniče kako ne bi došlo do rasta od 30 posto na godišnjoj razini.

Smatra kako je neophodno u Republici Hrvatskoj otvoriti izvore financiranja srednjim i malim poduzetnicima.

”Potrebno je u prvi plan staviti poduzetništvo odnosno stvaranje radnih mjesta i gospodarstvo. Nažalost to se ne događa. Cijelo vrijeme vidimo marketinška predstavljanja pojedinih natječaja koji su vrlo mali. Danas, npr. imamo slučaj prerađivačke industrije Impuls, natječaj vrijedan 7,8 milijuna kuna za srednje i male poduzetnike. Istovremeno, 150 milijuna eura vrijedan natječaj raspisan iz travnja doživljava vrlo mali broj prijava. To pokazuje da Vlada ne zna na koje načine otvoriti izvore financiranja poduzetnicima i približiti im se”.

Danas imamo i pogled iz Bruxellesa, istraživanje koje je napravljeno za ekonomsku klimu koja u kolovozu u Hrvatskoj opada. Za očekivati je da menadžeri u raznim industrijskim granama očekuju samo rast i razvoj, a očekivanje slabljenja Hrvatsku stavlja u lošu poziciju za budućnost.

Pita se zabrinjava li Vladu to što nema velikog broja prijava na natječaj vrijedan 150 milijuna eura.

”Činjenica je da mikro, mali, i srednji poduzetnici dobivaju potporu u visini od 35-45 posto sredstava. Minimalna potpora je 500.000 kuna, znači da minimalno ulaganje mora biti milijun i sto tisuća kuna sa strane poduzetnika, a 600.000 kuna moraju osigurati sami. Vlada im samo stvara birokratske prepreke za ostvarivanje tih sredstava. Ako imaju tih 600.000 kn onda traže od njih da te novce zamrznu na računu do potpisivanja ugovora. Koji mali poduzetnik može u ovom trenutku tu svotu zamrznuti, jer je prijavio projekt za koji ne zna hoće li biti prihvaćen i hoće li za njega dobiti izvore financiranja”, rekla je Maletić.

Istaknula je kako se Vlada nije, isto tako, nije pobrinula za one koji nemaju svojih 600.00 kuna da mogu doći do tog novca preko banaka odnosno povoljnijih kreditnih izvora financiranja.

”Ne dolazi do shvaćanja glavna poruka koja stiže, ne samo iz HDZ-a već i  iz kvartalnih prognoza iz Bruxellesa: Otvorite konačno izvore financiranja za male i srednje poduzetnike, otiđimo među njih, vidjet ćete što govore. Oni su onemogućeni u svojim poduzetničkim potezima. To se mora promijeniti, jer bi tada bi se ekonomska klima i ocjene kretali prema gore. To je one što za Hrvatsku želimo. Iza nas su samo Bugarska i Rumunjska koje imaju tendenciju da nas preteknu. Ne želimo Hrvatsku koja će biti na dnu europske ljestvice”, zaključila je Maletić.

Izvor: Direktno.hr

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...