Početna - IZDVOJENO - Izbori će se održati 8. studenog
kolinda

Izbori će se održati 8. studenog

Predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović objavila je danas putem video poslanice kako će se parlamentarni izbori održati 8. studenog.

“Hrvatice i Hrvati, hrvatski državljani u domovini i svijetu.

Danas sam sukladno svojim ustavnim ovlastima donijela odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora. Odlučila sam da će se parlamentarni izbori održati u nedjelju, 8. studenog ove godine.

Toga dana sudbina naše Hrvatske bit će u vašim rukamma. To je dan kada političari vama polažu račune, i kad demokracija dobiva puni smisao. Stoga vas pozivam da pozorno pratite što sudionici izbora nude, kakvi su im programi, i kako će se oni odraziti na vaš svakodnevni život u sljedeće četiri godine.

Osobito želim pozvati najmlađe birače i one koji po prvi put biraju. Nemojte dopustiti drugima da biraju umjesto vas”, kazala je Grabar-Kitarović u poslanici.

“Hrvatskoj je potreban vaš svjež pogled i vaše sudjelovanje u najvažnijem činu demokracije.

U središtu izbora upravo ste vi, birači, jer izbornim činom najizravnije sudjelujete u oblikovanju nove hrvatske zakonodavne i izvršne vlasti. Stoga, izađite na izbore. Iskoristite svoje pravo i preuzmite odgovornost”, dodala je.

U poslanici ukazuje i na veliku važnost uloge medija u izbornoj utrci i njihovu zadaću da biračima pruže jasne informacije kako bi lakše donijeli izbornu odluku.

“Poštovani predstavnici sedme sile, pero je moćno oruđe, molim vas, odgovorno koristite svoj utjecaj na javnost profesionalno odrađujući svoju ulogu ‘porote nacije’ u ovoj izbornoj utrci”, poručuje predsjednica.

Uloga medija u društvu od neprocjenjivog je značaja, ističe Grabar-Kitarović pozivajući medije da u izbornom procesu daju svoj prinos jačanju društvene odgovornosti.

“Vi oblikujete javno mišljenje i stvarate kritičku, ali afirmativnu građansku svijest. Iskoristite stoga ovu prigodu za svoj prinos jačanju društvene odgovornosti. Medijska sloboda podrazumijeva etičnost i odgovornost”, zaključila je.

Podsjetimo, od trenutka kada na snagu stupi odluka o datumu izbora počinje teći rok od 14 dana za podnošenje kandidatura Državnom izbornom povjerenstvu. U roku od 48 sati Povjerenstvo potom treba prihvatiti i objaviti sve pravovaljano predložene liste, a nakon što one budu objavljene, počinje službena kampanja.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...