Početna - GOSPODARSTVO - Jadransko more meta naftnih kompanija
Foto:web

Jadransko more meta naftnih kompanija

U prostorima  Agencije za ugljikovodike  naftne kompanije pregledavaju potencijalno hrvatsko naftno i plinsko blago na Jadranu. Proučavaju seizmičke snimke Jadrana zajedno s analizama koje je napravila norveška tvrtka Spectrum i podatke o pedesetak Ininih bušotina na Jadranu. Iz toga su izuzete trenutno aktivne Inine plinske bušotine u sjevernom Jadranu, jer je riječ o lokacijama koje su pod koncesijom. Pet stolova i na njima isto toliko kompjutora bez ijednog papira. Soba je pod videonadzorom, a računala su zaključana kako se ništa ne bi moglo presnimavati.

50 naftnih kompanija

Više od  50 najvećih svjetskih naftnih kompanija,  javilo se Agenciji. Dosad je 12 kompanija rezerviralo termin za pregled dokumentacije.  Svaka kompanija za dvodnevni pregled podataka mora platiti pet tisuća eura.

Pravila koja treba slijediti

U sobi se može nalaziti najviše pet osoba koje prije ulaska moraju predati mobitele kako ne bi snimali karte ili podatke, a na papire mogu upisati samo osnovne podatke bez crtanja karata. Svi termini za pregled dokumentacije rezervirani su do kraja travnja. U utorak su u sobu ušli prvi zainteresirani naftaši.

Ne objavljuju se podaci o korisnicima, ali javile su se  sve najveće svjetske naftne kompanije, koje su  prethodno dobile osnovne informacije o sadržaju Data rooma pa ne iznenađuje njihov veliki interes za Jadran.

Koliko će se pak njih javiti na natječaj za istraživanje i eksploataciju Jadrana koji će biti raspisan 2. travnja i bit će otvoren sedam mjeseci, u ovom trenutku teško je pretpostaviti.

Jadran u 29 blokova

Jadran je podijeljen u 29 blokova od kojih je svaki veličine 1500 četvornih kilometara. Kompanije će se moći natjecati za koliko god žele blokova. Ako za pojedine blokove bude vladao interes većeg broja kompanija, presudna će biti visina ulaganja u istražne bušotine. Što bušotina bude više i ako budu postavljene u što kraćem roku, ponuditelj ima veće šansu za pobjedu. Dorić očekuje da će se ugovori o istraživanju i eksploataciji Jadrana s kompanijama potpisati u ožujku sljedeće godine, a ubrzo nakon toga mogli bi krenuti istražni radovi.

Rabljena Vozila

Komentiraj

x

Pogledajte još

Najavljen Program 14. Dana antifašizma u Opatiji

Tema ovogodišnjih 14. Dana antifašizma u Opatiji (DAF) koji će se održati od 1. do 3. ožujka 2023. godine je ...